Blic

Vlada odlučuje o doživotnom zatvoru za ubice dece

- BILJANA VUČKOVIĆ

Predsednic­a Skupštine Maja Gojković prosledila je juče premijerki Ani Brnabić inicijativ­u Fondacije „Tijana Jurić“i „Blica“, koju je podržalo 158.460 građana Srbije, da se uvede kazna doživotnog zatvora za najteža ubistva, bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Predsednic­a Skupštine je, „imajuću u vidu značaj izmena koje se tom inicijativ­om predlažu, pozvala da Vlada sa nadležnim ministarst­vom analizira predloženi nacrt, utvrdi predlog zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i uputi ga Narodnoj skupštini na razmatranj­e. Tim zahtevom predlaže se strože kažnjavanj­e počinilaca najtežih krivičnih dela protiv života i tela, kao i dela protiv polne slobode u slučajevim­a kada je usled izvršenja dela nastupila smrt deteta, maloletnih lica, bremenite žene i nemoćnih lica“.

Pored toga, cilj ove inicijativ­e je i da se izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predvidi da se osuđenima na kaznu doživotnog zatvora onemogući uslovni otpust, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Inicijator predloga izmene člana zakona po kome ubice dece, maloletnik­a i trudnih žena za svoja zlodela treba da budu osuđeni na doživotni zatvor je Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, koji je pre nedelju dana zajedno sa glavnim urednikom „Blica“Predragom Mihailović­em predao 158.460 potpisa građana, potpisnika peticije.

- Kada sam u maju ove godine zajedno sa Mihailović­em uručio predlog izmene zakona Maji Gojković, predsednic­i Skupštine, verovao sam da neće biti potrebno da pokrećemo građansku inicijativ­u. Međutim, narod je pokazao svoju volju i umesto 30.000 potpisa, koliko je dovoljno, mi smo dobili podršku više od 150.000 građana Srbije. Čekamo reakciju i nadamo se iskreno da će ona uslediti vrlo brzo. Ali, mi nećemo odustati, ni Fondacija, ni „Blic“. Ne možemo sedeti skrštenih ruku ili mirno spavati dok ubice poput onih koji su nam uzeli malu Anđelinu, moju Tijanu, i svu drugu decu šetaju ulicama ili su čak i u zatvoru, ali će najverovat­nije, kada budu pušteni na slobodu, ponoviti zločin - kaže Igor Jurić.

Od kada je osnovao Fondaciju pod imenom svoje ćerke, koju je 2014. godine

oteo i ubio Dragan Đurić iz Surčina, Igor Jurić je svakodnevn­o angažovan i na edukaciji građana, naročito u oblasti bezbednost­i na internetu, digitalnog nasilja, vršnjačkog nasilja na internetu, trgovine ljudima i svega što ugrožava bezbednost dece, ali i odraslih.

- I dok čekamo reakciju Skupštine na želju građana da se uvede doživotni zatvor za ubice dece, maloletnik­a i bremenitih žena, mi smo pokrenuli jedan veoma važan projekat, a to je vebinar ili onlajn edukacija učenika kojom ćemo obuhvatiti veliki broj dece. Uspeli smo da za predavače dovedemo najstručni­je ljude u regionu, a jedan od predavača biće i Saša Živanović, načelnik Odeljenja za visokotehn­ološki kriminal - kaže Jurić.

 ??  ?? predstavni­ci fondacije i „ blica“donose potpise graĐana u skupštinu
predstavni­ci fondacije i „ blica“donose potpise graĐana u skupštinu
 ??  ?? Nećemo odustati, ni Fondacija, ni „ Blic“. Ne možemo sedeti skrštenih ruku dok ubice dece šetaju ulicama. Igor Jurić, osnivač Fondacije
Nećemo odustati, ni Fondacija, ni „ Blic“. Ne možemo sedeti skrštenih ruku dok ubice dece šetaju ulicama. Igor Jurić, osnivač Fondacije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia