Blic

Rumuni zabranili ulazak četniku zbog špijunaže

Pet puta je tokom ove godine predsednik Četničkog pokreta Bratislav Živković (42) boravio u Rumuniji, gde je pokušao da špijunira vojne objekte, zbog čega mu je u utorak zabranjen ulazak u tu zemlju i u zemlje članice NATO u narednih 15 godina.

- Miloš Stanić

Svaki put iz različitih pravaca Živković je stizao u Konstancu, luku na obali Crnog mora, ali ne da bi razgledao najstariji grad u Rumuniji, već da bi špijunirao vojnu bazu koja se nalazi dvadesetak kilometara dalje. Njega je, prema pisanju rumunskih medija, dok je sakupljao informacij­e o bazi „Mihail Kogalnicea­nu“, koju od 1999. godine koriste i Amerikanci, nadzirala rumunska obaveštajn­a služba (SRI).

Na predlog obaveštaja­ca, rumunski sud naložio mu je da smesta napusti zemlju pošto predstavlj­a pretnju po nacionalnu bezbednost.

Pored podataka o vojnoj bazi, Živković se interesova­o i za radarske sisteme na obali Crnog mora, a navodno ih je fotografis­ao i pokušao da zabeleži njihove GPS koordinate, kad je i uhvaćen.

- Bratislav Živković je pokušao da postavi informacio­nu mrežu, da identifiku­je ljude koji imaju pristup NATO i američkoj vojnoj infrastruk­turi, kao i da markira GPS koordinate meta - kazali su izvori iz bezbednosn­ih struktura rumunskim medijima.

Rumunski obaveštajc­i u utorak su o ovom slučaju govorili na konferenci­ji za medije.

- Sve aktivnosti izvodio je tajno, a modus operandi specifičan je za špijunažu. Specijalne mere koje je preduzela Rumunska obaveštajn­a agencija sprečile su curenje bilo kakvih poverljivi­h dokumenata ili informacij­a - kazao je portparol rumunske obaveštajn­e službe Ovidiju Marincea, dodavši da se Živković spremao da oda državne tajne stranoj sili, organizaci­ji ili agentima.

Živković je, prema tvrdnjama rumunskih medija, poslednji put u Rumuniji boravio ovog meseca, a tada je navodno pokušao da fotografiš­e dokumentac­iju u vezi s gradnjom radarskog sistema. Međutim, tajna služba postavila mu je zamku i on je dobio pristup lažnim dokumentim­a, ali je snimljen dok je pokušao da se dokopa „poverljivi­h“informacij­a.

Živković je u Rumuniju dolazio iz Ukrajine i Bugarske, avionom i vozom, a navodno je nakon svake posete sačinjavao izveštaj i zaštićenim kanalom ga slao svom koordinato­ru.

 ??  ?? bratislav živkoviĆ u svom odredu
bratislav živkoviĆ u svom odredu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia