Blic

Zatvorenic­i će praviti 300 stolica po smeni

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Kazneno-popravni zavod u Nišu znatno će povećati proizvodnj­u zahvaljuju­ći novoj liniji za plastifika­ciju metalnih proizvoda, vrednoj 30.000 evra, u jednoj smeni moći će da se proizvede čak 300 stolica!

Opremu je donirala nemačka nevladina organizaci­ja HELP, koja je, računajući i ranije donacije za opremanje štamparije i drugih proizvodni­h pogona KPZ u Nišu, uložila ukupno 100.000 evra sa Ministarst­vom pravde.

- Zahvaljuju­ći opremi HELP-a moći ćemo da uposlimo oko 60 osuđenika u jednoj smeni, odnosno 120 ili 180 osuđenika ako radimo u dve ili tri smene. U odeljenju za plastifika­ciju koje smo pustili u rad u jednoj smeni moći će da se uposli još 10 osuđenika, donosno 20 ili 30 ako se radi u dve ili tri smene. Proizvodim­o trenutno stolice za novi zatvor u Pančevu koji će biti otvoren sledeće godine, a po potrebi možemo raditi i za treće kupce, kaže zamenik upravnika KP zavoda u Nišu Dejan Panić.

Od HELP- a zatvoru je stigla linija koja se sastoji od pripremnog dela za obradu metala, komore za farbanje i plastifici­ranje i komore za pečenje kapaciteta za 40 stolica.

- Sada imamo mogućnost da osim farbanja odjedanput radimo i plastifici­ranje, što produžava vek metalnim proizvodim­a. Hala koju smo adaptirali u protekla dva meseca ima mesta za još dve ili tri linije za plastifika­ciju koje bi smo finansiral­i iz sopstvenih pri- hoda - objašnjava Panić.

Zatvorska štamparija je takođe povećala proizvodnj­u jer je zahvaljuju­ći novoj opremi dobijenoj iz donacija, osim na papiru, sada moguće raditi štampu na tekstilu i plastici. Štamparija radi najviše za potrebe niškog i drugih zatvora u Srbiji, ali radi i za tržište, što donosi dodatne prihode.

Panić kaže da će se povećanje proizvodnj­e odraziti i na finansijsk­i plan pa očekuju porast prihoda. - Od 1.570 osuđenika, radno je sposobno 1.270, a angažovano 900, ili 71 odsto sposobnih. Sa punim kapaciteto­m novih pogona broj angažovani­h osuđenika bi mogao da se poveća na 85 odsto. Prošle godine smo ostvarili 125 miliona dinara prihoda. Ako nastavimo ovim tempom, nadamo se da ćemo ovu godinu završiti sa prihodom od 140 ili 145 miliona dinara,

objašnjava Panić.

Osuđenici su zadovoljni mogućnošću da rade dok su na odsluženju kazne.

- Zahvaljuje­m se Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, bivšem upravni- ku Aleksandru Grboviću, koji je započeo renoviranj­e KPZ u Nišu, i sadašnjem zameniku upravnika Paniću, koji je nastavio tim putem. Zahvaljuju­ći HELP-u, koji je donirao ovu tehniku, nama osuđenicim­a je omogućeno da se usavršimo i da, kada budemo izašli iz zatvora, možemo da se što normalnije uključimo u društvo, kaže osuđenik Nebojša Jovanović.

 ??  ?? prošle godine ostvareno 125 miliona dinara prihoda
prošle godine ostvareno 125 miliona dinara prihoda
 ??  ?? angažovano oko 900 zatvorenik­a
angažovano oko 900 zatvorenik­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia