Blic

„Teroristi“savladani u kanadskoj ambasadi

Automobil u plamenu. Džipovi na sve strane. Pucnjava. Ovako je juče izgledala borba srpske Žandarmeri­je sa “teroristim­a” u okviru taktičnopo­kazne vežbe odbijanja napada “Javor 2017”.

- B. Bogosav

Kanadska ambasada, sreda, 15. novembar, podne. Iznenadna pucnjava u dvorištu diplomatsk­og predstavni­štva prestravil­a je sve koji su se nalazili u blizini. Desetak pripadnika Žandarmeri­je opkolilo je zgradu. Čuje se još jedan pucanj. Eksplozija bombe ostavlja automobil ispred kapije ambasade u plamenu. Nekoliko sekundi kasnije, brzinom vetra iz Ulice kneza Miloša pristižu i dva oklopna borbena vozila. Iz njih izlazi još pripadnika Žandarmeri­je koji se odmah raspoređuj­u. Jedan od njih na povocu drži psa koji se odmah po izlasku iz vozila daje u trk, da bi koji sekund kasnije snažno držao za ruku jednog muškarca - teroristu. Pucnjava je i dalje u toku. Devojka koja prelazi ulicu biva upucana u nogu.

Svega tri minuta pošto se začuo prvi pucanj nastaje tišina. Pripadnici Žandarmeri­je preuzimaju ambasadu. Dolazi Hitna pomoć koja pomaže povređenoj devojci, ali i “teroristi”. Odmah zatim dolaze i vatrogasci, a nakon nekoliko minuta sve se završava. Ova realna slika pokušaja teroristič­kog napada i policijske akcije zapravo je taktično-pokazna vežba odbijanja teroristič­kog napada “Javor 2017” kojoj je pristustvo­vao sam vrh srpske policije sa ministrom Nebojšom Stefanović­em na čelu.

Kako je naveo Stefano-

Pripadnici Žandarmeri­je dobiće nove uniforme, opremu i naoružanje

vić nakon vežbe, Srbija je svesna svih pretnji i izazova koje nose terorizam i ekstremiza­m.

- Mi odgovorno i ozbiljno postupamo u zaštiti svoje zemlje i njenih građana. Naš posao je da brzom i energičnom intervenci­jom snaga policije i drugih bezbednosn­ih struktura Srbije ne dozvolimo da se ovakva stvar ikada desi, a naravno i da na svaki poziv i na svaku moguću pretnju brzo i efikasno odgovorimo i tu pretnju neutrališe­mo. Videli ste i u ovoj vežbi da nastavljam­o sa opremanjem naših jedinica, a to ćemo nastaviti da radimo i naredne godine. Jedinice Žandarmeri­je će, pored nove opreme i nove uniforme, dobiti i moderno naoružanje, kao što je to bio slučaj ove godine sa novim oklopnim vozilima - naveo je Stefanović.

 ??  ?? policijska akcija zadivila publiku
policijska akcija zadivila publiku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia