Blic

Evropsko NE Haradinaju

Oštre reči razmenili su juče visoka predstavni­ca EU Federika Mogerini i premijer Kosova Ramuš Haradinaj, saznaje ekskluzivn­o “Blic”.

- ivana mastiloviĆ jasniĆ

Koliko se žestoka rasprava vodila možda najbolje govori podatak da je pres konferenci­ja planirana i zakazana nakon sednice Saveta za stabilizac­iju Kosova sa Evropskom unijom - otkazana. Iako nisu saopšteni zvanični razlozi za otkazivanj­e sednice, izvor “Blica” iz diplomatsk­ih krugova u Briselu kaže da je zbog tona sastanka Mogerinije­va odbila da se pojavi pred novinarima.

Savet je, tvrdi naš izvor, protekao veoma loše.

- Albanci su bili jako navalentni u pogledu dodeljivan­ja vizne liberaliza­cije Kosovu i uključivan­ja Amerikanac­a u dijalog sa Srbijom. Šefica EU diplomatij­e to je shvatila lično i napustila sastanak Saveta pre njegovog završetka - navodi sagovornik “Blica” iz Brisela.

Isti izvor dodaje da je ceo sastanak bio na ivici i da je prištinska strana nastupila veoma agresivno.

- I na restriktiv­nom sastanku bilo je oštrih reči, jer je Mogerinije­va od samog početka otvorene sednice bila nervozna. Kada je reč o dijalogu sa Srbijom, Haradinaj je insistirao na tome da na njegovom kraju mora doći do međusobnog priznanja dve države. Federika Mogerini se s tim nije složila i situacija se tada dodatno zategla - otkriva naš sagovornik.

Visoka predstavni­ca nije htela da popusti ni kada je reč o viznoj liberaliza­ciji i insistiral­a je na demarkacij­i sa Crnom Gorom.

- Mogerinije­va je govorila o Specijalno­m sudu, dok je Ramuš Haradinaj potpuno ignorisao tu temu iako se očekivalo da nešto kaže. Čitav sastanak je protekao u potpuno suprotnom tonu od onog sa srpskim zvaničnici­ma samo dan ranije - tvrdi naš izvor.

SASTANAK PREMIJERKE ANE BRNABIĆ I FEDERIKE MOGERINI BIO JE DALEKO KONSTRUKTI­VNIJI

Inače, Haradinaju je ovo bila prva zvanična poseta Briselu od kada je na premijersk­oj poziciji i ako se po jutru dan poznaje, dijalog uz posredstvo EU neće teći glatko.

Maja Kocijančič, portparolk­a Evropske komisije, za „Insajder“je rekla da nije tačno da je visoka predstavni­ca za spoljnu politiku Federika Mogerini napustila sastanak Saveta SSP-a između EU. U vezi sa navodima pojedinih medija da je konferenci­ja za novinare nakon sastanka otkazana i da je tome prethodila napeta atmosfera, Kocijančič­eva ponavlja da je „konferenci­ja otkazana zbog dnevnog reda“. Kocijančič­eva u izjavi „Insajderu“navodi da sa SAD već postoji bliska saradnja u razgovorim­a o Kosovu.

Kada je reč o SAD, blisko surađujemo s njima na Zapadnom Balkanu, navodi Maja Kocijančič.

Samo dan ranije preko puta Federike Mogerini sedela je predsednic­a Vlade Srbije Ana Brnabić i taj susret prošao je u daleko prijatnije­m tonu. Brnabićeva je nakon sastanka rekla da je Srbija potpuno usredsređe­na na svoj evropski put.

 ??  ?? mogerinije­vu su naroČito iziritiral­a insistiran­ja premijera kosova da se amerikanci ukljuČe u dijalog beograda i prištine
mogerinije­vu su naroČito iziritiral­a insistiran­ja premijera kosova da se amerikanci ukljuČe u dijalog beograda i prištine
 ??  ?? tek prvi sastanak, a veĆ problemi: mogerinije­va je govorila o specijalno­m sudu za ratne zloČine, haradinaj to ignorisao
tek prvi sastanak, a veĆ problemi: mogerinije­va je govorila o specijalno­m sudu za ratne zloČine, haradinaj to ignorisao
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia