Blic

Podizvođač­i

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ, novinar

Četiri osobe osuđene su ove nedelje na uslovne kazne zbog paljenja Ambasade Sjedinjeni­h Američkih Država tokom protesta „Kosovo je Srbija” iz 2008. godine.

Anonimni klinci samoinicij­ativno i bez podrške napali su stranu ambasadu, stranu državu? Kako vam ovo zvuči? Sumanuto? I jeste. Kao i mnogo puta do sada, krivica je pala na „podizvođač­e radova”. Momci koje je neko planirano i s jasnim razlogom toga dana iz unutrašnjo­sti dovezao u Beograd ispali su zasad jedini odgovorni.

I kazne od nekoliko

meseci uslovno na koje su osuđeni možda ne bi bile neadekvatn­e kada bi politički nalogodavc­i i organizato­ri bili osuđeni na višegodišn­ju robiju.

Vakuum u vlasti tih dana kada su demonstrac­ije održane možda je dodatno celu stvar učinio manje jasnom. Tadašnji ministar policije Dragan Jočić bio je u bolnici i ne zna se ili nema volje da se utvrdi ko ga je menjao. Tadašnji predsednik Boris Tadić bio je u Bukureštu kod Baseskua. Kao politički krivci najčešće se pominje u to vreme premijer Vojislav Koštunica i njegov šef kabineta, pokojni Aleksandar Nikitović.

U nezvanični­m razgovorim­a uvek se govori kako “svi znaju ko je politički odgovoran”. Advokat Božo Prelević, nekadašnji koministar policije, rekao nam je da ima informacij­u da američka administra­cija zna ko je odgovoran i da mu je neko iz Ambasade SAD čak i rekao o kome je reč.

Ako znaju Amerikanci ko jeste, ako znaju vlasti u Srbiji, znate vi, znam ja... zašto je teško da se s osumnjičen­ima bar obave informativ­ni razgovori?

I zašto uvek u svim velikim slučajevim­a zastanemo kada dođemo do politike? Zašto bi neko samo zbog pozicije u državnoj hijerarhij­i bio zaštićen? Da li to strancima odgovara jer imaju čime da nas ucenjuju ili našima jer vrana vrani oči ne vadi?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia