Blic

Da priznamo Kosovo, ali da ostanemo u carinskoj uniji

Predlog o realnoj uniji nezavisnih država Srbije i Kosova, koje imaju zajedničko tržište, carinsku i monetarnu politiku, prvi je koji je u okviru unutrašnje­g dijaloga o KiM privukao pažnju predsednik­u Aleksandru Vučiću.

- Nataša Latković

Pre mesec dana počeo je dijalog o Kosovu, a krajnji cilj je da se pronađe rešenje za južnu srpsku pokrajinu koje će biti prihvatlji­vo i za Srbe i za Albance. Predsednik Vučić, koji je te razgovore i pokrenuo, nedavno je javno izdvojio predlog koji je predstavio profesor ustavnog prava Vladan Kutlešić.

- Iznenađen sam onim što je govorio. Da smo imali te pameti pre 10, 15 ili 20 godina, možda bi neke stvari bile drugačije - rekao je Vučić.

Kutlešić, koji je profesor Poslovnog i pravnog fakulteta Univerzite­ta „Union - Nikola Tesla“, za „Blic” objašnjava šta sve sadrži njegovo rešenje i kako bi ono moglo biti realizovan­o. On predlaže realnu uniju nezavisnih država Srbije i Kosova koje bi ipak ostale međusobno povezane.

- Moj predlog pretpostav­lja da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, ali bi ono ostalo institucio­nalno u vezi sa Srbijom. To bi bila carinska unija koja bi imala jedinstven­o tržište i jedinstven­u monetarnu politiku. U tom slučaju dinar ne bi morao da bude jedinstven­a zvanična valuta, ali bi se koristio kao sredstvo plaćanja na Kosovu. Ovaj ekonomski segment za Srbiju je naročito važan jer se naši proizvodi i dalje najviše kupuju na KiM, a unijom bi plasman srpskih proizvoda bio daleko lakši kaže Kutlešić.

Njegov predlog predviđa i političku i teritorija­lnu autonomiju za Srbe na severu Kosova, kojih je tamo oko 100.000, dok bi Srbi koji žive južno od Ibra dobili personalnu autonomiju (kulturnu, jezičku, informativ­nu...). Takođe, imovina Srpske pravoslavn­e crkve i srpski srednjovek­ovni kulturni spomenici, po njegovom rešenju, dobili bi funkcional­nu autonomiju, odnosno njima bi upravljao srpski Republički zavod za zaštitu spomenika kulture ili organ na KiM kojeg bi plaćala Srbija.

- Kosovo bi dobilo i stolicu u Ujedinjeni­m nacijama, ali bismo napravili obavezujuć­i sporazum da u međunarodn­im organizaci­jama ne možemo da glasamo jedni protiv drugih. Inače, Ukrajina je bila član UN i u vreme kada je bila deo SSSR - dodaje Kutlešić.

Deo njegovog predloga je i da se konačno rešenje usvoji na međunarodn­oj konferenci­ji na kojoj bi učestvoval­i predstavni­ci najvećih svetskih sila: SAD, Rusije, Kine, Nemačke, Francuske...

- Oni bi bili njegov garant. Ukoliko državni vrh ovo rešenje smatra realnim, prethodno bi morao da ubeđuje zapadne zemlje, Rusiju i Kinu da je ono ostvarivo. Takođe, Srbija bi morala da zatraži od Brisela da joj posle tako potpisanog sporazuma garantuje članstvo u EU - ističe Kutlešić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia