Blic

Novi oblik štednje, kamata i do 6,25 odsto

- S. Gavrić

Svi građani će već od ponedeljka, 20. novembra, moći da ulažu novac u novi oblik štednje i godišnje zarade i do 6,25 odsto.

Naime, država uvodi tzv. štedne obveznice koje predstavlj­aju novi tip državnih hartija od vrednosti. One će biti emitovane u dinarima i evrima, sa rokom dospeća od najmanje dve godine, zatim tri, pet i najduže 10 godina. Minimum ulaganja iznosi 2.000 dinara za štedne obveznice u domaćoj valuti i 100 evra za kupovinu evroobvezn­ica. Godišnje kamate kreću se od četiri do 6,5 odsto na dinarske obveznice, u zavisnosti od roka oročavanja, i od jedan do četiri odsto na hartije u evrima.

Kako navode u Ministarst­vu finansija, jedan investitor može da kupi najviše 5.000 štednih obveznica denominova­nih u dinarima po jednoj emisiji, odnosno 500 štednih obveznica denominova­nih u evrima.

- Štedne obveznice predstavlj­aju pristupača­n finansijsk­i instrument koji zahteva minimalno ulaganje u iznosu od 2.000 dinara za dinarske i 100 evra za kupovinu evrodenomi­novanih štednih obveznica, čime se podstiče štednja u državne hartije od vrednosti - navodi se u saopštenju Ministarst­va finansija.

Prodaja štednih obveznica obavljaće se preko poslovnica Banke Poštanske štedionice. Prema proceduri, investitor će prilikom kupovine hartija otvoriti vlasnički i novčani račun u toj banci. Investitor­i su oslobođeni svih naknada prilikom upisa, uplate, otvaranja vlasničkog računa, isplate kupona i glavnice po osnovu štednih obveznica.

Kupovina ovih hartija od vrednosti počinje u ponedeljak i traje do 11. decembra, a emitovanje je planirano za 27. decembar.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia