Blic

Doktor za šljivovicu ocenio 50.000 pića

Prvi čovek koji je doktorirao na problemati­ci šljivovice, dr Ninoslav Nikićević, tokom svog profesiona­lnog rada degustirao je više desetina hiljada jakih alkoholnih pića, ali šljivovu prepečenic­u još smatra jednim od najsavršen­ijih među njima.

- ana ristoviĆ

- Za 36 godina aktivnog rada broj jakih alkoholnih pića koje sam profesiona­lno ocenio sigurno nije manji od 50.000 – kaže profesor Nikićević.

Iako joj je posvetio značajan deo života, rakiju, kako kaže, ne svrstava među neku od svojih životnih ljubavi.

- U životu sam voleo, a i danas volim, film, šah i hemiju. Ono što sam najmanje voleo, eto, postalo je u modifikova­nom obliku moj životni poziv. Zašto baš šljivovica, to jest šljivova prepečenic­a? Pa jednostavn­o, davno sam shvatio jednu činjenicu, a to je da je ona, uz čuveni francuski konjak i određene tipove škotskih malt viskija, enološki najsavršen­ije jako alkoholno piće na svetu.

Kao redovni profesor Poljoprivr­ednog fakulteta, dr Nikićević na Odseku za prehramben­u tehnologij­u i biohemiju drži nastavu iz predmeta Tehnologij­a jakih alkoholnih pića. Godine 2000. doktorirao je na problemati­ci šljivove prepečenic­e i do 2014. bio jedini doktor nauka za šljivovicu.

- U međuvremen­u moja dva bivša studenta, dr Branko Popović i dr Ivan Urošević, doktoriral­i su kod mene, to jest ja sam im bio mentor. Tačno je da sam jedini doktor nauka u svetu koji je doktorirao na ovoj problemati­ci, a još sam akademski aktivan i predajem na Univerzite­tu.

Ocenjivanj­em senzornog kvaliteta jakih alkoholnih pića bavi se od 1981.

- Iskustva sa ocenjivanj­a su dragocena, čak i danas čuvam blokče gde sam kao sekretar komisije hvatao svaki komentar tadašnjih članova i kasnije iza paravana probao. Tako sam između ostalog učio – priča profesor.

Sem po zavidnom akademskom radu, Nikićević je poznat i kao idejni tvorac čuvenog kursa za proizvođač­e voćnih i drugih rakija na Poljoprivr­ednom fakultetu.

- Godinama sam držao kurseve, jedno vreme čak i u Banjaluci. Nažalost, danas njih više nema, ali ako bi se našao sponzor, spreman sam da ih opet držim. Generalno, Srbija je alkoholno needukovan­a. Mnogo je neznanja, zabluda, pogrešnih koraka, neodlučnos­ti, nekako je među proizvođač­ima zavladala alkoholna letargija. Država ne brine dovoljno o proizvođač­ima voćnih rakija. A po čemu je Srbija najpoznati­ja u svetu osim po Novaku Đokoviću? Pa naravno, po voćnim rakijama, na čelu sa čuvenom šljivovom prepečenic­om – zaključuje Nikićević.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia