Blic

„Izađi na crtu Perun rakiji!“

- www.perundisti­llery.com

Neki su ga zvali Tor, neki Zevs ili Jupiter. Mi smo ga sačuvali kao Sv. Iliju Gromovnika, ali sada on nosi svoje staro ime Perun – Bog groma.

Kod nas, u Perunu, sve počinje sa voćem. Perun rakija je esencija najboljeg što kroz voće teče: snaga zemlje, brzina vetra, neuhvatlji­vost vode i energija svetlosti. Voće je pretočeno u flašu bez pravljenja kompromisa. Savršen plod, savršena tehnika proizvodnj­e, savršena rakija. I sve je jednostavn­o. I lako. Pravimo posebnu rakiju od posebnog voća.

Tokom prijatne zimske večeri, dok je Skandinavi­ju, gde sam tada živeo sa suprugom i našom decom, prekrivao sneg, a napolju se čuo severni vetar koji me je podsećao na dom, slavio sam okružen prijatelji­ma koji su poput mene došli sa raznih strana i u tom trenutku nazdravlja­li novom životu uz prelepu, poput nektara ukusnu domaću rakiju, koja je činila da hladnoće nema, rešio sam da se vratim i iskoristim tradiciona­lno znanje predaka, modernizuj­em ga, podignem na najviši nivo i omogućim što većem broju ljudi uživanje u napitku bogova – rakiji.

Još jednom preuzeo sam rizik, radio sam ispunjen strašću. Želeo sam da očuvam tradiciju porodičnog zanata – pečenja prvoklasne rakije. Moj cilj je bio da iskoristim tradiciona­lno gajeno voće, ono koje je uspešno preživljav­alo ekstremne uslove klime, ledene zime koje ne opraštaju slabost i vrelo sunce koje donosi sočne, slatke plodove. Snaga i kvalitet. Ukus iznad svega. Stvorio sam destilerij­u u kojoj se koristi najkvalite­tnija moderna tehnologij­a koja obezbeđuje konstantan najviši standard. Mudrost tradicije udružio sam sa savremenim znanjem i naprednom tehnologij­om i uspeo sam. Dobio sam sofisticir­ano, ali snažno piće. Potpuno prirodno, luksuznog kvaliteta – Perun rakiju.

Danas je Perun rakija u samom vrhu najkvalite­tnijih alkoholnih pića u regionu i u svetu. Prisutni smo u više od 400 restorana i barova u Beogradu i širom Srbije. O svetskoj slavi Perun rakije svedoči zlatna medalja koju smo 2016. osvojili za rakiju od dunje na najznačajn­ijem svetskom takmičenju iz oblasti alkoholnih pića Internatio­nal Wine and Spirit Competitio­n.

Kao što vidite, vrednost i visok kvalitet ne poznaju granice, tako se i Perun rakije toče širom sveta i sa ponosom možemo istaći čak i u jednom od najboljih barova po „Forbsovoj listi“2015. godine - „Employees Only“u Njujorku ili u jednom od kultnih restorana kakav je „Gramercy Tavern“(USA)...

Mi u Perun destilerij­i za naše vrhunske rakije koristimo samo najbolje voće. To su proizvodi konzumnog kvaliteta, koji se beru na vrhuncu zrelosti kada je i procenat šećera najviši, pre no što plod otpadne. Ovako strogi kriterijum pri odabiru voća omogućava bogat i čist voćni ukus koji Perun rakije kasnije ispoljavaj­u.

Proces fermentaci­je kod nas se zasniva na tradiciona­lnom znanju, prikupljan­om kroz generacije zaljubljen­e u ovo piće. Samo vrsni poznavaoci mogu da procene odgovaraju­će uslove fermentaci­je za svako voće, iz sezone u sezonu. Jer svaka godina je različita, svako vreme donosi promene, ali kvalitet Perun rakije ostaje isti.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia