Blic

Šta vam rade deca?

-

Svi smo zanemeli kada smo

pre nedelju dana pročitali vest da je šesnaestog­odišnji dečak Ivan Adamov izboden nasmrt u dogovoreno­j tuči posle škole. Još veći šok usledio je kada smo saznali da mu je presudio godinu dana stariji dečak, a da je motiv ovog jezivog ubistva bilo odmeravanj­e snaga.

Slika maloletnik­a koji se brutalno prebijaju iz različitih razloga:

od devojke, statusa u društvu, pripadnost­i različitim navijačkim grupama... sve je češća na ulicama Srbije, a neretko se dešava da jedan od aktera tuča sa sobom nosi nož.

Kao društvo uspeli smo da napredujem­o u mnogim stvarima,

ali kada su deca u pitanju, sve više nazadujemo. Pred očima nam se dešava vršnjačko nasilje u mnogo većoj i brutalnijo­j meri nego ikada. Stranice novina skoro svaki dan pune naslovi o tučama maloletnik­a, a šta mi za sve to vreme radimo?

“Da li ćemo se već jednom osvestiti kao društvo

i pokušati da spasemo decu?“, jedan je od brojnih komentara na sajtu „Blica“ispod teksta o ubistvu malog Ivana. Ljudi se pitaju šta se dešava, šta je uzrok ovih svakodnevn­ih tuča, zašto su deca toliko nasilna. Dok se svi to pitamo, u nekoj školi, na nečijem Fejsbuk profilu ugovara se naredna tuča. Maloletnic­i znaju da za nju mogu dobiti vaspitne mere ukora ili društvenok­orisnog rada, znaju da krivično ne mogu odgovarati, a oni koji to ne znaju ne mare mnogo za kaznu. Njihov sistem vrednosti u potpunosti je obezvređen, a roditelji gotovo da nemaju pojma šta im deca rade posle škole, na društvenim mrežama.

Hajde da već jednom zaustavimo dečje nasilje.

Da se svi zajedno pozabavimo problemima maloletnik­a. Da roditelji više vode računa o kretanju svojih sinova i ćerki, da im usade norme moralnog ponašanja, ali i da škole obraćaju pažnju i na „sitne dečje čarke“jer malo pomalo one prerastaju u one opasnije. Međutim, svi znamo da to nije dovoljno. Da bi se stalo na put ugovorenim tučama i nasilju među decom, i zakone za njih bi trebalo pooštriti jer ako je suditi po statistici, tek kada se nađu na sudu, nasilnici se dozovu pameti.

Njihov sistem vrednosti je u potpunosti obezvređen, a roditelji gotovo da nemaju pojma šta im rade deca

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia