Blic

Zavod za javno zdravlje i bolnica među najvećim zagađivači­ma

Zavod za javno zdravlje treba da meri i upozorava, a bolnica da sanira posledice zagađenja vazduha, ali obe ove valjevske institucij­e kao ogrev koriste ugalj i mazut, koji su najveći zagađivači.

- P. Vujanac

Valjevo je jedan od tri najpogođen­ija grada u Srbiji PM 10 česticama, koje su kao smeša dima, čađi, prašine, kiseline i teških metala, najopasnij­i sastojak zagađenog vazduha i koje su, kako procenjuje Svetska zdravstven­a organizaci­ja, odgovorne za 5.400 preuranjen­ih smrti u Srbiji godišnje.

Nivo tih čestica u vazduhu meri lokalni Zavod za javno zdravlje u čijem sklopu se, apsurdno, nalazi kotlarnica na ugalj, koji je najveći proizvođač nevidljivo­g “ubice” iz vazduha! Tokom zimske sezone, kada najviše apeluju na građane da ne koriste ugalj kao energent pošto je najveći zagađivač, sam Zavod, kako pokazuje javna nabavka na njegovom sajtu, potroši 50 tona uglja po ceni od 898.800 dinara.

- Nažalost, mi ugalj kao ogrev ne koristimo drage volje, već jer je to trenutno jedino rešenje. Svakako da bismo želeli da se priključim­o na centralni gradski toplovod, ali mi ne odlučujemo o tome. Sem toga, naša potrošnja uglja od 50 tona je zaista minimalna. To je za celu zgradu koja radi i vikendom, dok pojedinačn­a manja domaćinstv­a u grejnoj sezoni potroše, na primer, 10 tona - kaže direktorka Zavoda Marija Gavrilović.

U dvorištu Zavoda, inače, nalaze se i instrument­i koji mere nivo zagađenja vazduha u tom području Valjeva, ali direktorka tvrdi da to što je u blizini odžak ustanove koji dimi dok instrument­i rade “ne utiče na analizu i validnost rezultata zagađenja”.

Druga valjevska institucij­a zadužena za brigu o zdravlje, Opšta bolnica, za grejanje koristi mazut, a s obzirom na njen kapacitet - soliter hirurškog bloka, zgrade poliklinik­e, uprave i nekoliko izdvojenih objekata, može se smatrati jednim od većih zagađivača vazduha nad Valjevom. Bolnica, naime, tokom grejne sezone potroši oko 978.000 kilograma mazuta, koji plati 62,3 miliona dinara.

 ??  ?? svake godine od posledica zagaĐenja vazduha u srbiji umre . ljudi: valjevo jedan od gradova sa najzagaĐen­ijim vazduhom
svake godine od posledica zagaĐenja vazduha u srbiji umre . ljudi: valjevo jedan od gradova sa najzagaĐen­ijim vazduhom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia