Blic

Skupština je juče usvojila budžet posle nekoliko dana rasprave ili, bolje rečeno, nakon više od 300 lažnih amandmana koje su poslanici SNS predlagali, pa povukli oko 200.

- Lana gedoševiĆ

Na taj način poslanici vladajuće koalicije pojeli su sve vreme za raspravu o amandmanim­a na najvažnije zakonsko rešenje za sledeću godinu - Zakon o budžetu za 2018. godinu. Cilj ovih više od 300 „botovskih amandmana“, jer su mahom isti, razlikuju se u svega nekoliko reči, i potpuno su besmisleni, bio je da se onemogući opozicija da učestvuje u raspravi o amandmanim­a na budžet za 2018. godinu. Budžet je na kraju usvojen upravo po ovakvom scenariju. Inače, ukupno više od 2.300 amandmana podneto je na 31 zakonski predlog, a oko 900 se odnosilo samo na Predlog budžeta za 2018. godinu. Za Zakon o budžetu u načelu glasalo je 147 poslanika, dok je protiv bilo 12 poslanika.

Ova, u najmanju ruku, bezobrazna igra vladajuće većine imala je jedan cilj - da opstruira i onemogući opoziciju da predstavi svoje amandmane o budžetu. Tako su građani, osim identičnih amandmana SNS, o najvažnije­m dokumentu za sledeću godinu ostali uskraćeni za mišljenje one druge strane.

Jedan od besmisleni­h amandmana koji je podnet čak 17 puta prethodnih dana glasio je ovako:

„Planiranje, priprema, donošenje i izvršenje budžeta Republike Srbije realizuje se tako da u najvećoj mogućoj meri unapredi finansijsk­u osnovu za pravosudni sistem u Republici Srbiji.“

Dakle, potpuno ista rečenica izgovarala se u Skupštini gotovo tokom celog dana prekjuče, s tim što je na njenom kraju bilo varijacija na temu, pa se budžet donosi zbog borbe protiv korupcije, razvoja obrazovanj­a...

Tako se juče desilo ono što se i pretpostav­ljalo da će se dogoditi - pošto je vreme potrošeno, vladajuća većina je povukla preostale amandmane koje nije stigla „da obrazloži”.

Lider Nove stranke i poslanik Zoran Živković označio je ponašanje poslanika vladajuće koalici-

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia