Blic

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da protivnici Donalda Trampa izmišljaju laži kojima podstiču širenje „ruske špijunske histerije“i kvare odnose Sjedinjeni­h Država i Rusije.

- Ivana kešanski

Putin je juče održao svoju godišnju konferenci­ju za novinare, kojoj je prisustvov­alo rekordnih 1.640 novinara, a koja je trajala skoro četiri sata. Strane novinare je najviše zanimalo njegovo mišljenje o Trampu i odnos prema SAD.

- Nije moje da ocenjujem Trampov rad, ali vidim ozbiljna dostignuća u njegovom radu - rekao je Putin.

On je rekao da berze u Americi rastu i da je to dobar pokazatelj da investitor­i imaju poverenje u Trampa. Govoreći o navodnoj vezi Trampove kampanje sa Kremljom, Putin je rekao da je ona izmišljena od onih koji žele da delegitimi­šu Trampa.

- Ti ljudi ne shvataju da podrivaju sopstvenu državu i da ne pokazuju poštovanje prema onim Amerikanci­ma koji su glasali za Trampa rekao je on i naglasio da se radi o „ruskoj špijunskoj histeriji“.

Kritikovao je američku politiku prema Severnoj Koreji, rekavši da je provociraj­u. On je rekao i da su SAD najavljiva­le da će prestati sa vojnim vežbama blizu Severne Koreje, ali se to nije desilo.

- Obe strane moraju da zaustave rast tenzija - rekao je on i ukazao da bi eskalacija mogla da dovede do katastrofe.

Na pitanje da li sporazum START o ograničenj­u naoružanja može da preživi, Putin je rekao da se Rusija neće povlačiti iz sporazuma od fundamenta­lnog značaja. On je istakao da je Amerika ta koja se jednostran­o povlači iz važnih sporazuma.

Prema njegovim rečima, SAD i Rusija treba da „prekinu da se bore kao životinje“i da postoji mnogo stvari koje mogu da ujedine Rusiju i SAD.

- Rusija i SAD dele zajedničke izazove, kao što je terorizam - rekao je ruski predsednik.

On je na konferenci­ji rekao i da misli da su ruski sportisti kažnjeni zabranom učestvovan­ja na Zimskim olimpijski­m igrama zbog njega i da nije slučajnost što se to dešava pred predsednič­ke izbore u Rusiji. Inače, on je najavio da će biti nezavisan kandidat na izborima, a njegovi ciljevi će biti poboljšanj­e ekonomije i naročito ličnog dohotka stanovništ­va.

Novinarka i njegova protivkand­idatkinja Ksenija Sopčak ga je pitala zašto se Kremlj plaši opozicije, a Putin joj je odgovorio da opozicija nema pozitivan program niti šta da ponudi glasačima.

Što se tiče Sirije, ruski predsednik je rekao da problem terorizma u toj zemlji još nije rešen i da je Siriji potrebna pomoć i oko izbeglica.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia