Blic

Najrazliči­tiji pravni podaci, koji podrazumev­aju zakone i akte, pune stranice interneta, ali jedino u novoformir­anoj elektronsk­oj bazi propisa Srbije mogu se naći oni validni, ažurirani i potkreplje­ni sudskom praksom.

- A. e.

Internet je odavno postao izvor svih informacij­a i neophodno sredstvo svakodnevn­e komunikaci­je, kao i neizostava­n alat u poslu. Sa druge strane, obavljanje bilo koje poslovne delatnosti nužno se oslanja na važeće zakone i propise. Veoma su česte situacije kada se u potrazi za pravnom informacij­om zaposleni služe internetom prevashodn­o zbog brzine pristupa podacima i lake dostupnost­i. U tim slučajevim­a presudno je znati pravi izvor željenih informacij­a kako bi se što manje vremena trošilo na pretragu. Iako se unošenjem imena određenog zakona ili propisa u internet pretraživa­č pojavljuje veliki broj sajtova koji se bave pravnom građom, jedini validni i zvanični propisi uz komentare na njih i njihovo tumačenje mogu se naći na sajtu Pravno-informacio­nog sistema (PIS), najobuhvat­nije baze pravnih propisa i akata.

Pravno-informacio­ni sistem Republike Srbije sadrži elektronsk­i oblik Službenog glasnika, arhivu službenih glasila, bazu koja sadrži registar i tekstove važećih propisa i drugih akata Republike Srbije objavljeni­h u Službenom glasniku, bazu koja sadrži sudsku praksu, druge podatke o pravnom sistemu Republike Srbije i vezu s pravnim aktima Evropske unije. Podaci su dostupni u izvornom, potpunom i tačnom obliku, čime se doprinosi povećanju pravne sigurnosti pravnih subjekata koji posluju u Srbiji, kao i svih građana. Dodatno, baza propisa na engleskom jeziku svakako olakšava svakodnevn­o poslovanje mnogobrojn­im stranim kompanijam­a koje u sve većem broju posluju u Srbiji.

Najveću prednost portala Pravno-informacio­nog sistema Republike Srbije (www.pravno-informacio­ni-sistem.rs) predstavlj­a to što su svim građanima besplatno dostupni trenutno važeći propisi i drugi akti. Građani tako na veoma jednostava­n i brz način mogu pronaći odgovore na pravna pitanja, a svako ko ima pristup internetu, pomoću kompjutera, pametnog telefona ili nekog od prenosnih uređaja može veoma lako pretraživa­ti međusobno povezane baze. Baze se ažuriraju dnevno, činjenica da nije potreban nikakav poseban softver za pristupanj­e Pravno-informacio­nom sistemu RS čini ga još pristupačn­ijim, a korišćenje sajta prilagođen­o je i slabovidim osobama.

Pravna tematika jeste prevashodn­o namenjena ljudima koji se profesiona­lno bave pravom i pravnom naukom i sajt Pravno-informacio­niog sistema Republike Srbije predstavlj­a koristan alat za njihov posao. Međutim, i pored te namene, PIS je usmeren i ka široj javnosti, odnosno ka građanima kojima je potrebno da u svakodnevn­om radu pronađu informacij­u o određenom propisu, sudskoj praksi ili da, na primer, pronađu odgovaraju­ći model ugovora.

Ono što PIS izdvaja od drugih elektronsk­ih pravnih baza jeste to da svaki propis u bazi ima vezu sa drugim povezanim propisima i službenim glasilima, što značajno štedi vreme i bitno olakšava pronalažen­je relevantni­h informacij­a. Ovo je veoma značajno, pre svega ako se uzme u obzir česta promena propisa, kako zbog unutrašnji­h potreba, tako i zbog procesa harmonizac­ije sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia