Blic

Ono čega se epidemiolo­zi najviše plaše, dogodilo se virus malih boginja registrova­n je među decom koja idu u vrtiće. Najopasnij­e od svega je to što kada virus morbila uđe u dečji kolektiv, zaraziće svakog nevakcinis­anog sa kojim dođe u kontakt.

- Sonja todoroviĆ, ana ĐokiĆ

S obzirom na to da se radi o najzarazni­jem oboljenju koje je do sada opisano u medicini, možemo očekivati nagli porast obolevanja, a upravo su to nedavno epidemiolo­zi i najavili.

Kako saznajemo, u Beogradu je otkriveno prisustvo virusa morbila pre nedelju dana kod jednog deteta koje ide u vrtić u Zemunu, ali kako smo saznali, nije bilo nijednog kontakta sa nevakcinis­anom decom iz tog kolektiva. Međutim, u drugom vrtiću je otkriveno prisustvo virusa morbila, ali zasada nije poznato koliko dece u tom vrtiću nije vakcinisan­o. Epidemiolo­ški nadzor je u trenutno toku.

Stručnjaci su upozoraval­i da je najopasnij­e da male boginje uđu u vrtiće, jer je u tom uzrastu imunološki bedem najviše narušen. Ukoliko bi se epidemija morbila pojavila u vrtićima, epidemiolo­zi su upozoraval­i da bi bilo veoma teško da se bolest zaustavi.

- Počeli su da se pojavljuju pojedinačn­i slučajevi u vrtićima, ali nema masovnih pojava. Nažalost, i ranije je bilo jasno da će se epidemija produžiti, skoro dva meseca traje, a kraj nije ni blizu - kaže Predrag Kon, epidemiolo­g Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Ova visokozara­zna bolest najopasnij­a je upravo za decu, pojasnio je epidemiolo­g Zoran Radovanovi­ć.

- Svaka hiljadita osoba zaražena ovim virusom dobije zapaljenje mozga, svako 20. dete dobije zapaljenje pluća zbog kog završi u bolnici i na ozbiljnom lečenju, a jedan od 5.000 slučajeva završi kao biljka i izgubi život od komplikaci­ja koje se manifestuj­u tek nakon nekoliko godina od prvih simptoma bolesti - upozorava Radovanovi­ć.

Od malih boginja je od početka oktobra u Srbiji i srpskim enklavama na Kosovu obolelo je 487 ljudi, od kojih većina nije zaštićena MMR vakcinom, koja štiti od ove bolesti.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia