Blic

Reke su nam deponije

UŽASNO STANJE NA VODOTOKOVI­MA U JUŽNOJ SRBIJI

-

Svih 150 pritoka Južne Morave, koju ekolozi zbog zagađenost­i zovu i „tužna Morava“, takođe je zagađeno celim tokom, a čista su samo izvorišta u nedostupni­m planinskim krajevima.

Reke koje se sa pritokama ulivaju u Južnu Moravu, a za čije održavanje su zadužene lokalne samouprave, sve liče jedna na drugu i zajednički imenitelj im je reč – katastrofa, zaključak je sagovornik­a u dokumentar­nom filmu „Ubijene reke“portala „Jug medija“, koji je objavljen na društvenim mrežama.

- Mnogo će vode proteći dok se neko stvarno ne zauzme i kaže da od danas moramo da uređujemo reke. Čim napustite centar, naići ćete na užas - tvrdi Slobodan Marković, direktor niške „Vodoprivre­de“i privrednog društva „Erozija“i jedan od sagovornik­a ovog filma.

„Ubijene reke“snimane su u Južnoj Srbiji, od Leskovca, preko Lebana, Pirota i Vranja do Niša.

Veternica, leva pritoka Južne Morave na kojoj leži Leskovac, prljavija je nego pre 30 godina u vreme tekstilne, hemijske i metalske industrije. Ekolozi i ribari za nju kažu da je ona mrtva reka, piše portal „Jugmedia“.

Vranjska i Sobinska reka u beživotnom toku nose otpad, fekalije, hemikalije. Ništa bolje nije ni na Nišavi.

- Naše vode su deponija. Tu nas kao društvo, državu i pojedince, čeka dug i naporan rad. Imaćemo dva pravca: jedan je donošenje zakona i regulative, a drugi je stalna edukacija ljudi da smeće bace u kontejner a ne u reke - zaključuje direktor „Srbija vode“Goran Puzović.

Za primenu ekoloških evropskih standarda, jedan od uslova za ulazak u Evropsku uniju, potrebno je oko 15 milijardi evra i to je jedno od najskuplji­h poglavlja.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia