Blic

„Čitav život čekamo da nam kažu ko ih ubi“

RODITELJI TRAŽE ISTINU O UBISTVU MLADIĆA U KAFIĆU „PANDA“

-

„Od 14. decembra 1998. tražimo pravdu. Da se otkriju imena ubica naših sinova. Dečaka. Duboko verujem da ćemo jednog dana saznati ko ih je ubio.“

Ovako za „Blic“priča Ljubomir Ristić, otac Svetislava Ristića (17), dečaka koji je zajedno sa petoricom drugova u pećkom kafiću „Panda“pre tačno 19 godina monstruozn­o ubijen.

Tog dana devetorica mladića, skoro svi gimnazijal­ci od prve do četvrte godine, igrali su karte u kafiću „Panda“kada su dvojica maskiranih muškaraca ušla s automatski­m puškama i odmah po ulasku zapucala. Šest dečaka, Ivan Obradović (14), Svetislav Ristić (17), Vukota Gvozdenovi­ć (17), Dragan Trifović (17), Zoran Stanojević (18) i Ivan Radičević (25), tada su ubijeni. Njihove ubice ni dandanas nisu otkrivene.

Ljubomir Ristić, Svetislavl­jev otac, priča za „Blic“da je za 19 godina, koliko je prošlo u traganju za istinom o ubistvu njegovog sina i njegovih drugara, prolazio kroz razna iskušenja, a čuo je i milion jednu verziju o mogućim ubicama.

- Mnogo verzija je bilo, i da je terorizam i da je onaj čije ime ne mogu da izgovorim. Ja ne mogu da verujem ni u jednu priču jer dokazi su činjenice, a sve do onog momenta kad se operativno ne otkriju ubice, ja ne mogu još ništa da mislim - s bolom u glasu priča Ristić.

Od trenutka kada je ostao bez sina zajedno sa roditeljim­a ostalih ubijenih dečaka obraćao se svim nadležnim institucij­ama i tražio pravdu. Nekoliko meseci pošto mu je sin ubijen Ljubomir je sa porodicom prešao da živi u Beograd, a u Peć odlazi svaki put kada za to ima vremena.

- Svaki dan razmišljam o sinu i njegovim drugovima. Nastojim da budem realan, odgovoran i komunikati­van. Teško je jako, ali svaki čovek mora nositi svoj krst - kaže Ristić. Njegov kum Zvonimir Gvozdenovi­ć, otac ubijenog Vukote, kaže za „Blic“da kako koja godina prolazi, njemu je sve teže.

- Ja govorim u svoje ime, država stoji iza toga. Ako je to istina, ako je u interesu države da se ne kaže javno, neka nas koji smo živi pozovu i kažu, da znamo, da nam bude lakše - priča Zvonimir.

Kako dodaje Dragi Stanojević, otac ubijenog Zorana, kao i Slavica Obradović, majka nastradalo­g Ivana, nisu dočekali da saznaju imena ubica svoje dece.

- Ljudi su u godinama, dvoje je preminulo, nama je svaki dan nerviranje. Ima li šta gore nego da roditelj izgubi dete na ovako svirep način i da umre a da ne sazna ko ga je i zašto ubio, kada čitav život čekate taj dan? - s tugom u glasu kaže Zvonimir.

Tužilašto za organizova­ni kriminal ispitalo je 34 svedoka u okviru istrage koju od maja 2016. vodi protiv nepoznatih izvršilaca ubistva dečaka u Peći, saopšteno je juče iz tog tužilaštva. Dodaju da u daljem toku istrage nameravaju da ispitaju još jedan određeni broj svedoka i pribave još dokaza koji mogu biti od koristi za postupak.

Nakon toga će, kako navode, u skladu sa zakonom odlučiti da li su prikupljen­i dokazi i podaci koji su potrebni da bi se mogla podići optužnica.

 ??  ?? ŠEST MLADIĆA UBIJENO U MASAKRU PRE 19 GODINA, OKRIVLJENI­H NEMA
ŠEST MLADIĆA UBIJENO U MASAKRU PRE 19 GODINA, OKRIVLJENI­H NEMA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia