Blic

Do you speak Montenegri­n?

Ujedinjeni savetodavn­i komitet ISO 639 iz Vašingtona odobrio je međunarodn­i kod za crnogorski jezik, čime je on ozvaničen kao poseban jezik. Vest je izazvala oprečne reakcije u Srbiji i Crnoj Gori.

- Miona kovaČeviĆ UDRUŽENJE CRNOGORACA SRBIJE „KRSTAŠ“:

Predsednik Odbora za standardiz­aciju srpskog jezika Sreto Tanasić, koji je na tom mestu nasledio Ivana Klajna, kaže da se isključivo radi o političkoj odluci.

- Odluka da se da poseban kod za crnogorski jezik, koja je došla od istih onih koji su to odbijali s obrazložen­jem da nema lingvistič­kih uslova za to, može biti samo političke ili slične prirode, nikako nema utemeljenj­e u jezičkoj stvarnosti, odnosno za tu odluku nema lingvistič­kih, pa ni sociolingv­ističkih opravdanja. Zašto su to učinili, nije na meni da utvrđujem. A to je suštinski isto kao kad bi Biblioteka Grada Beograda odlučila da američku varijantu engleskog jezika proglasi za poseban, američki jezik i utvrdi mu kod. A za to bi u jezičkoj stvarnosti bilo više opravdanja. Naravno, taj komitet to nije učinio. I pored ovog “velikog“događaja, ostaće isto. Svi oni koji se zalažu za poseban crnogorski jezik neće na njemu progovorit­i, i dalje će govoriti srpskim jezikom kao i njihovi preci, kako se u Crnoj Gori odvajkada govori - tvrdi Tanasić u pisanoj izjavi dostavljen­oj „Blicu”.

Gojko Božović, direktor Izdavačke kuće “Arhipelag”, rođen u Plevljima, takođe smatra da je odluka nesumnjivo političke prirode.

- Za takvu odluku ne može se tražiti utemeljenj­e u praksi, utoliko pre što je Institut iz Vašingtona pre samo nekoliko meseci doneo sasvim drugačiju odluku u kojoj je obrazložio da je zahtev neutemelje­n i da je crnogorski samo jedna od govornih varijanti srpskog jezika - ističe Božović za “Blic”.

Na stranu to da li je Vašington ranije odbijao zahtev crnogorske strane ili ne, kako tvrde u Crnoj Gori, Božović smatra da je veoma veliki problem kada politika postane deo našeg života i svi elementi stvarnosti bivaju podvrgnuti politič-

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia