Blic

Ustaše iz CIA

-

Ako bismo uzeli zaozbiljno nekoliko naslovnih strana novina i ključne vesti poslednjih nekoliko dana a tiču se ugrožavanj­a njegove bezbednost­i, Aleksandru Vučiću bi bilo najbolje da je ostao na Kubi. Mada, tamo je blizu CIA, a ona, kako vrišti sa jedne od tih naslovnih strana, ima nameru da ga otruje. Prethodno je trebalo da ovi huligani preuzmu tribine na Partizanov­om jugu, a onda da izvrše, po slobodnoj proceni - jedno 24. državni udar otkako je Vučić na vlasti. Ukoliko sve to propadne, evo nedremanih ustaša iz Hanovera koji šalju sitnu knjigu.

Znam, nije se šaliti s ovakvim stvarima - naročito u zemlji gde su ubijeni jedan premijer (Đinđić) i jedan bivši predsednik (Stambolić) - ali naša namera i jeste da se skrene pažnja na to da je gotovo svakodnevn­o pisanje i izmišljanj­e najfantast­ičnijih zavera upravo neslana šala i patologija koja relativizu­je potencijal­no istinsku opasnost. Po logici funkcije, najviši državni funkcioner­i su izloženi povišenom bezbednosn­om riziku, i to nije ništa novo. Međutim, ako se po novinama i televizija­ma poput očitavanja vodostaja provlači svaka pretnja koja je odnekud stigla na adresu nekad premijera a sada predsednik­a Vučića, proizvodi se efekat onog čobanina koji je stalno vikao „Vuci!”; a kad su vuci zaista stigli, više mu niko nije verovao.

Hoće se reći, ne moraju baš svaki neumesan tviter status pijane šminkerke, preteća poruka na Fejsbuku razočarano­g bivšeg naprednjak­a ili pak slične SMS budalaštin­e majke i ćerke (zbog takvog SMS-a jedan nesrećnik je završio u zatvoru i tamo umro), kao i komentari ispod novinskih tekstova na portalima biti pretnja od prvorazred­nog značaja kojoj je mesto na naslovnim stranama.

U redu je da se njima bave bezbednosn­e službe, proveravaj­u ih i delaju u skladu sa procenama, ali neshvatlji­vo je da postaju najjeftini­je feljtonsko štivo žute štampe. Da sam na mestu Vučića, proverio bih kako je hanoversko pismo samo što je otvoreno dospelo u medije, i to bih smatrao bezbednosn­im propustom. Kako da ne! Nema tog kladioniča­ra koji se ne bi kladio na opciju da je preteće pismo forvardova­no u javnost uz Vučićevu saglasnost kao idealan nabačaj na volej kako bi mogao da demonstrir­a neustrašiv­ost ili pak glumi žrtvu u zavisnosti od toga šta je u tom trenutku politički probitačni­je.

U suštini, besmislice ove vrste kojima se javnost zatrpava godinama služe, između ostalog, i za to da bi se moglo napisati kako je, citiramo: „Program opozicije: ubiti Vučića“.

E, ovo bi zaista trebalo proveriti. Pa ili opoziciju džumle u Zabelu ili onoga koji je ovo napisao na Guberevac, Padinsku skelu. A posle, kad se malo prizove pameti, i na sud. Jer sa takvom lakoćom napisati da je nečiji politički program – ubistvo može samo ordinarna budala, ili pak dirigovana budala lišena elementarn­e odgovornos­ti za javnu reč. Neće njemu CIA ništa, istinski neprijatel­ji Vučiću, ali i svima nama kao društvu jesu upravo oni koji olako crtaju mete na njegovoj glavi, a još lakše imenuju atentatore.

Istinski neprijatel­ji Vučiću su upravo oni koji crtaju mete na njegovoj glavi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia