Blic

Dokle više?

- BOJANA BOGOSAV, novinarka

Sećate li se vašeg puberteta? Tinejdžers­kih dana? Perioda kada ste mislili da je ceo svet vaš? Najlepši period vašeg života, priznaćete. Nema problema ni oko čega, ne brinete hoće li vas neko napasti, ugovoriti tuču kako biste odmerili snage, a onda vas na kvarno izbosti ili tući svim i svačim ne mareći hoće li vas pritom ubiti!

E pa današnju omladinu to i te kako brine. Zašto? Jer gotovo da ne prođe dan a da ne čuju da je njihov vršnjak brutalno prebijen. Stranice crne hronike sve češće su ispisane jezivim pričama o maloletnim delinkvent­ima koji su se iživljaval­i nad svojim vršnjacima. Neke od ovih priča završavaju se i smrtnim ishodom.

Prema podacima Ministarst­va unutrašnji­h poslova, od januara do novembra 2017. godine otkriveno je i prijavljen­o čak 117 maloletnik­a na teritoriji Srbije koji su naneli teške telesne povrede. Većina od njih to krivično delo počinila je nad svojim vršnjakom, i to iz samo njima velikog razloga - zbog devojke, statusa u društvu, para... Tukli su ih flašama, motkama, bokserima, a svojim žrtvama su lomili zube, noseve, ruke... U nekim slučajevim­a dešavale su se i ozbiljnije povrede, opasne po život. Međutim, svi mi znamo da se ova brojka odnosi na slučajeve gde je nasilje prijavljen­o. Šta je s onima koji se plaše da bilo šta kažu? Koji se boje da će ih tada nasilnici, deca koja još od najranijih dana imaju poremećaj u ponašanju i ne umeju da kontrolišu impluse, sačekati posle škole i prebiti? Paziti ih? Ne ide to baš tako.

Kao društvo moramo da ozbiljnije shvatimo problem maloletnič­kog kriminalit­eta. Da mu pristupimo sa većom pažnjom i konačno stanemo na put ovim užasnim događajima koji se šire poput epidemije! Pooštrimo kazne za nasilnike, da već sa 14 godina počnu da odgovaraju krivično za svoje postupke. Da se sa svojim delima suočavaju kao odrasli ljudi, kada već pokušavaju da ih glume. U svemu ovome treba da učestvuju svi roditelji! Razgovor je ključ svega, pa tako i s decom! Pričajte s njima i podignite im svest o tome šta je dobro, a šta loše, jer deca se neće sama vaspitati. U suprotnom vaspitaće ih ulica, a svi vrlo dobro znamo gde to vodi. U propast.

Nasilnici su vršnjacima lomili zube, ruke, noseve...

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia