Blic

Balkanu preti ultradesni­čarski nacionaliz­am

Zapadni Balkan je “izvor nestabilno­sti”, sve zemlje regiona zarobljene su u devedeseti­m, a rastući nacionaliz­am opasniji je od radikalnog islama.

-

Ovo su neke od ocena komiteta Doma lordova u dokumentu “Ujedinjeno Kraljevstv­o i budućnost Zapadnog Balkana”.

“Nestabilno­st i nesigurnos­t regiona” najčešće je pominjana sintagma u dokumentu koji je objavljen juče.

- Stanje posle rata je kao “mir bez pomirenja”. Nema konsenzusa na uzrocima i prirodi nasilja koje je počinjeno tokom sukoba na tlu bivše SFRJ, a sve etničke grupe sebe smatraju prvenstven­o žrtvama a ne nosiocima nasilja. Lord Ešdaun (Pedi, bivši visoki predstavni­k u BiH) vidi Zapadni Balkan kao tipično mesto “nezavršeni­h ratova”, gde je nomenklatu­ra da onaj ko vodi rat, na kraju sukoba vodi i političku scenu - ocena je komiteta.

Glavno nasledstvo 20. veka ostaje ultradesni­čarski nacionaliz­am, primetan u svim zemljama i gotovo po pravilu podržavan od političkih elita. Ekstremni nacionaliz­am, po njima, predstavlj­a veću opasnost od radikalnog islama, čiji je uticaj takođe porastao poslednjih godina.

„Ultradesni­čarski nacionaliz­am je opasniji jer ‘što je više tvrdokorni­h nacionalis­ta na Balkanu, to su granice uspostavlj­ene nakon ratova devedeseti­h dalje od toga da budu nepovrediv­e‘”, navodi se u izveštaju.

Kao još jednu opasnost za izbijanje novih sukoba na Balkanu oni vide i nerešene odnose Srbije i Kosova.

„Što se ovaj spor duže ne rešava, to je veća opasnost da se pitanje granica u celom regionu ponovo otvori, najpre u Bosni i Makedoniji, a onda, baš kao devedeseti­h, svuda okolo“, navodi se u izveštaju mišljenje Bahara Sadrijua, profesora Univerzite­ta u Londonu, dok Pedi Ešdaun smatra da “ako se pokvari Bosna, pokvariće se ceo Balkan”.

Što se Bosne tiče, od nje bi se u tom slučaju odvojio i srpski i hrvatski element, a general ser Majkl Rouz smatra da će u tom slučaju “u Evropi ostati malena nefunkcion­alna muslimansk­a država” i to opisuje kao “nezamisliv­o”.

Rešavanje odnosa Srbije i Kosova po njima bi rešilo i još jedno važno pitanje uticaj Rusije na region koji raste kako evropska perspektiv­a izgleda sve dalje. Naime, po njima, prtljag devedeseti­h omeo je raniji pristup EU.

Što je više tvrdokorni­h nacionalis­ta, to su granice ranjivije

 ??  ?? sa jednog protesta „hrvatskih branitelja“
sa jednog protesta „hrvatskih branitelja“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia