Blic

Ukradu ribe za desetine miliona evra godišnje

Za samo tri praznična dana novosadska policija i nadležni iz JVP „Vode Vojvodine“zaplenili su čak 1,5 kilometara mreža koju su koristile ribokradic­e u okolini Novog Sada.

- M. Stanić

Podatak da su prošle godine samo kod tog grada zaplenjene mreže u dužini od 6,5 kilometara pokazuje kakvih je razmera krađa ribe u Srbiji. Masovno izvlačenje ribe iz reka bez dozvole događa se i u drugim krajevima Srbije, što dokazuje i podatak da su ribočuvari sa juga poslednjih dana prošle godine uništili više od kilometra mreže. Prema našim saznanjima, ribokradic­e su najjaktivn­ije na Dunavu i njegovim rukavcima, a najviše ribe ukrade se iz velikih reka, Dunava, Save, Tise i Tamiša.

Procene su da država godišnje zbog ribokrađe izgubi milione evra. Preciznih podataka o količini nelegalno izlovljene ribe nema. S druge strane, sportski ribolovci i registrova­ni alasi ulove oko 5.000 tona godišnje.

Ljubomir Pejčić, direktor Udruženja „Ujedinjeni ribolovci“, kaže za „Blic“da je količina ribe koja se izlovi u krivolovu i do pet puta veća od one koja do prodavnica i trpeza stigne legalno.

- Problem je što ne postoji konkretan podatak o krivolovu. Ali sigurno je da krivolov nas ribolovce mnogo pogađa. Pre 10 godina, kada smo imali lošiju opremu i daleko manje iskustva, hvatali smo više ribe nego danas - kaže Pejčić i napominje da je razlog za to mnogo manja količina ribe u rekama.

Kako kaže, krivolovci za masovni izlov ribe ne koriste samo mreže, već i dinamit, ali i plin, što je manje poznat način krivolova.

- Samo pogledajte cene za praznike. Kilogram smuđa je bio oko 10 evra, a šaran se prodavao za 500, 600 dinara za kilogram. Krivolovac, ako je dobar dan, može da izvuče i više stotina kilograma, pa vi vidite kolika je to zarada - kaže Pejčić koji dodaje da se veliki krivolovci bave organizova­nim kriminalom.

Udruženje čiji je član bori se protiv krivolova, a kako kaže, sa njim se susreću na svakom koraku.

- Naručite kečigu u bilo kom restoranu. Ona je zabranjena za izlov ako je kraća od 40 centimetar­a, a u svakom restoranu serviraju manju ribu od dvadesetak centimetar­a, što znači da potiče iz krivolova - dodaje naš sagovornik.

Svaka kečiga kraća od 40 centimetar­a koju dobijete u restoranu je iz krivolova

 ??  ?? riba se najviše krivolovi na dunavu, savi, tisi i tamišu
riba se najviše krivolovi na dunavu, savi, tisi i tamišu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia