Blic

Sve što vas zanima o besplatnim akcijama

Ko je ostvario pravo na besplatne akcije; kada mogu da dobijem 9.600 dinara od njih; da li da ih prodam ili da čekam da im poraste vrednost - samo su neka od pitanja, na koje “Blic” daje odgovore.

- danijela nišaviĆ

SVI GRAĐANI KOJI SU DOBILI AKCIJE SU DO SADA OD DIVIDENDI OSTVARILI PRIHOD OD 2.646 DINARA

Postojalo je nekoliko bitnih uslova za dobijanje besplatnih akcija.

KO JE IMAO PRAVO NA BESPLATNE AKCIJE?

Po slovu zakona, pravo na besplatne akcije stekli su građani koji su bili punoletni 31. decembra 2007. godine, koji su bili državljani Srbije 3. januara 2008. i koji su 30. juna 2007. imali prebivališ­te na teritoriji Republike Srbije, kao i oni koji u prethodnim procesima privatizac­ije nisu ostvarili pravo na besplatne akcije. Drugim rečima, na besplatne akcije mogu da računaju svi oni rođeni do 31. decembra 1989. godine, a koji su ispunili i ove druge uslove.

KOLIKO AKCIJA JE KO DOBIO?

Upis akcija je bio pre deset godina i trajao je šest meseci. Do sada je četiri miliona građana, a toliko je ostvarilo pravo na njih, dobilo po pet akcija NIS-a, jednu akciju Aerodroma “Nikola Tesla”, sedam akcija Akcionarsk­og fonda i 31 akciju “Telekoma Srbija”. Očekuje se i da će nakon koncesije Aerodroma “Nikola Tesla” francuskoj kompaniji “Vansi erports” svako dobiti i po 12,4 evra neto, što po današnjem srednjem kursu iznosi 1.473 dinara. To bi, sudeći prema najavama, trebalo da se desi u prvom kvartalu ove godine.

Do sada su na ime dividendi građani ukupno ostvarili 2.646 dinara. Od toga, najviše od Telekoma - 1.360 dinara, NIS-a 1.072 dinara i Aerodroma 213 dinara. Vrednost akcija Akcionarsk­og fonda je 1.700 dinara.

PRODAJA, ISPLATA DIVIDENDI...

Besplatne akcije ste mogli i možete da čuvate i da svake godine dobijate ostvarenu dividendu, poklonite ili da prodate preko ovlašćenih brokera. Do 31. decembra građani mogu, na šalterima JP Pošta Srbije, ispostavlj­ati naloge za prvu prodaju besplatnih akcija i to bez naplate troškova. Spisak pošta koje primaju naloge možete videti na sajtu “Pošta Srbije”. A da bi se dao nalog za prodaju akcija NIS ili Aerodroma potrebna je važeća lična karta. Kada se daje nalog navodi se koja minimalna cena se očekuje, inače taj nalog važi 90 dana, nakon toga ako akcije nisu prodate, mora da se da nov.

KAD SE DOBIJA NOVAC

Novac vam, leže na račun nakon dva do tri radna dana od prodatih akcija. To znači ne od dana kada je dat nalog, već kada je on realizovan, odnosno kada su one prodate. Ono što takođe bi trebalo imati u vidu na šalterima pošta obavlja se isključivo prodaja besplatnih akcija (bez provizije), naravno može i preko brokera ali se plaća provizija, dok se kupovina može ostvariti samo posredstvo­m brokera.

Od dana do dana zavisi i kolika je vrednost svih podeljenih besplatnih akcija, kojima se trguje na Beogradsko­j berzi. To znači da suma može u budućnosti da bude i veća, ali i manja od 9.602 dinara koliko je njihova vrednost

recimo bila juče.

Berza osluškuje dešavanja, pa je recimo kada je obelodanje­no da je francuski koncension­ar Aerodroma postigao dogovor sa vladom, vrednost akcija kompanije su porasle.

KAKO TRGOVATI?

Inače, na Berzi se zasada trguje akcijama NIS-a i Aerodroma “Nikola Tesla”. Iako je podeljena i 31 akcija Telekoma, njima se ne može trgovati na berzi.

- Građani su dobili 31 akciju Telekoma, ali one trenutno nisu na tržištu, dok akcije EPS-a još nisu podeljene, a kako ide restruktur­iranje, izvesno je da neće biti u skorije vreme - kaže broker Nenad Gujaničić.

 ??  ??
 ??  ?? BESPLATNE AKCIJE SE DO KRAJA GODINE MOGU PRODATI PREKO POŠTE SRBIJE, TAKO ŠTO SE POŠTI DA NALOG ZA PRODAJU I PRECIZIRA MINIMALAN IZNOS NOVCA KOJI SE OD PRODAJE OČEKUJE
BESPLATNE AKCIJE SE DO KRAJA GODINE MOGU PRODATI PREKO POŠTE SRBIJE, TAKO ŠTO SE POŠTI DA NALOG ZA PRODAJU I PRECIZIRA MINIMALAN IZNOS NOVCA KOJI SE OD PRODAJE OČEKUJE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia