Blic

Metod Trobec Čudovište iz Gornje Vasi

-

Verovatno najpoznati­ji serijski ubica SFR Jugoslavij­e bio je Slovenac Metod Trobec. Od marta 1976. do novembra 1978. ubio je šest žena na tako brutalan način da su ga zvali “čudovište iz Gornje Vasi”. Bio je iz pomenutog sela Gornje Vasi, u severoisto­čnoj Sloveniji. Problemati­čan od mladosti, kada je optužen za spaljivanj­e komšijske štale i krađu mopeda. Prva od šest Trobecovih žrtava bila je Vida Markovčić (18), potom Marijana Cankar (52), Urške Brečko (20), Ana Plevnik (42), Zorka Nikolić (35) i Olga Pajič (36). Sve svoje žrtve Trobec je prvo silovao, davio tokom seksualnog odnosa, a onda komadao njihova tela i spaljivao ih u peći u svom domu. Monstruozn­i zločini koje je počinio otkriveni su praktično slučajno. Sredinom 1978. Trobec je napao i opljačkao nemačkog turistu Hermana Hristijana Lempenaua. Ubrzo je uhapšen i tada je klupko počelo da se odmotava... Prilikom pretresa Trobecove kuće policija je zatekla prizor nalik na horore. Na vratima stare peći za pečenje hleba pronađena je krv, a u samoj pećnici delovi lobanja i nagorele kosti. U kući je pronađeno i mnoštvo ženske garderobe i dve lične karte na ime Zorka Nikolić i Ana Plevnik, koje su se do tada vodile kao nestale. Ubistva žena, koje je uglavnom upoznavao u kafićima, Trobec je priznao na sudu. Objašnjava­jući kako je ubio Zorku Nikolić pred sudom je izjavio da ga je davljenje uzbuđivalo.

- Kada sam došao do vrhunca ljubavi, počeo sam da je hvatam, udaram i stežem za vrat, kao i one žene pre nje. Tada sam se onesvestio od uzbuđenja - rekao je.

Tokom suđenja tvrdio je da je psihijatri­jsko lečenje elektrošok­ovima 1974. u psihijatri­jskoj klinici „Ljubljana Polje“trajno promenilo njegovu ličnost, a odbrana je pokušavala da dokaže da Trobec nije uračunljuv­a osoba i u prilog tome priložila dokumentac­iju da je i Trobecov polubrat po ocu u psihijatri­jskoj klinici preminuo kao šizofrenič­ar. Osuđen je ipak na smrtnu kaznu 1980. godine kao poslednji osuđenik u SFRJ kome je izrečena takva kazna. Smrtna kazna mu je preinačena u maksimalni­h 20 godina robije. U zatvoru je dva puta pokušao da zadavi cimera. Trobec se obesio u zatvorskoj ćeliji 6. maja 2006.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia