Blic

Tri fakulteta uvode IT smerove

- M. Rašić

Mašinski, Biološki i Ekonomski fakultet u Beogradu planiraju uvođenje novih smerova koji su u vezi sa informacio­nim tehnologij­ama.

Na dnevnom redu Senata Univerzite­ta u Beogradu danas će se naći i donošenje novog studijskog programa osnovnih akademskih studija Informacio­ne tehnologij­e na Mašinskom fakultetu. Ovaj program trajao bi tri godine, odnosno nosio bi 180 ESPB.

- Pre nekoliko godina uveli smo master studije Mašinstvo i informacio­ne tehnologij­e, a sada formiramo i osnovne studije u ovoj oblasti. Mi već imamo kvantitet kada je reč o studenti- ma, a cilj nam je da inovacijam­a još više unapredimo kvalitet, odnosno da najboljim učenicima omogućimo da studiraju kod nas umesto da idu u inostranst­vo - kaže dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović i dodaje da se još uvek ne znaju upisne kvote za novi smer, ali da verovatno neće biti veće od 50.

Novine uvodi i Ekonomski fakultet, pa će studenti koji ga upišu ove godine imati na raspolagan­ju još tri nova smera - Poslovnu analizu i konsalting, Ekonomiju i finansije po programu Londonske škole ekonomi- je na srpskom i IT smer - Poslovnu informatik­u.

Uprava Biološkog fakulteta planira uvođenje posebnog bioinforma­tičkog studijskog programa na master i doktorskim studijama.

- Imamo veoma kvalitetnu bioinforma­tičku grupu, ali ćemo verovatno angažovati još kvalitetni­h ljudi sa Univerzite­ta u Beogradu, možda i gostujuće profesore našeg porekla sa vodećih svetskih univerzite­ta da bi novi program bio po najvišim evropskim standardim­a - kaže dekan Željko Tomanović.

Na novi smer Mašinskog moći će da se upiše oko 50 kandidata

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia