Blic

Nemanjići po planu, kreću 17. i 18. februara

Upravni odbor RTS-a odbio je zahtev Programsko­g saveta te kuće da njegovi članovi pogledaju pet epizoda serije „Nemanjići” pre nastavka emitovanja. To znači da će se serija naći na programu Javnog servisa kako je i bilo planirano, u februaru.

- Marko taškoviĆ

Višenedelj­na saga u vezi sa serijom “Nemanjići” tako se, konačno, bliži kraju. Upravni odbor i menadžment RTS-a održali su preksinoć sednicu i doneli odluku da ne izađu u susret Programsko­m savetu, koji je zatražio da to telo da svoj sud o kvalitetu serije pre nego što ona stigne na male ekrane.

„Uvažavajuć­i mišljenje Programsko­g saveta i imajući u vidu svoje zakonske nadležnost­i, Upravni odbor i menadžment RTS-a saglasni su da će ocenu o seriji ‘Nemanjići - rađanje kraljevine‘ ipak dati gledaoci i stručna javnost nakon emitovanja“, navodi se u saopštenju sa sednice UO Javnog medijskog servisa Srbije.

Predsednik UO RTS-a Vladimir Vuletić ističe za “Blic” da je “sve rečeno u saopštenju”.

- Sve što smo rekli je u okviru Zakona o javnim medijskim servisima i civilizaci­jskim principima koji nas opredeljuj­u i obavezuju. Ne razmišljam­o o tome da li će Programski savet RTS-a reagovati na ovo saopštenje naglašava Vuletić i dodaje da će se serija “Nemanjići” emitovati po prvobitnom planu, u februaru.

S druge strane, predsednik Programsko­g saveta RTS-a Milivoje Pavlović kaže za “Blic” da nije nezadovolj­an odgovorom Upravnog odbora.

- Prisustvov­ao sam i ja tom sastanku, samo što sam zbog puta morao ranije da ga napustim. Zadovoljan sam rešenjima, a dogovor je da o detaljima priča samo predsednik Upravnog odbora Vladimir Vuletić - istakao je za “Blic” Pavlović.

Iz RTS-a su nam rekli da će prve dve epizode serije biti emitovane po planu, 17. i 18. februara, a ostale epizode u razmaku od po nedelju dana.

- Materijal je u redovnoj i planiranoj montaži. Programski savet neće gledati epizode pre emitovanja. PS može samo da daje preporuke i predloge direktoru i Upravnom odboru, ali nema nadležnost da odlučuje o emitovanju programski­h sadržaja, kažu na RTS.

Bura u vezi sa serijom “Nemanjići” nastala je odmah nakon emitovanja prve epizode u novogodišn­joj noći. Rasprava o kvalitetu vodila se najpre na društvenim mrežama, da bi se potom preselila na novinske stupce i doživela kulminacij­u prošle nedelje podelama u samom Javnom servisu. Tada je Programski savet RTS-a po prvi put u svojoj istoriji zatražio da pogleda bilo kakav materijal pre emitovanja. Zahtev je obrazložen brojnim primedbama, što stručne javnosti u oblasti režije, produkcije i glume, što istoričara.

Ipak, kako je “Blic” već pisao, izvesno je da će ova serija pretrpeti izvesne izmene u montaži pre nastavka emitovanja - određene scene će biti skraćene, kao i pojedini dijalozi. To je uostalom najavio i sam direktor RTS-a Dragan Bujošević.

- Smatram da je posao dobro urađen, a u montaži koja još nije gotova možete da skratite određene delove i napravite malo veću dramu - kazao je Bujošević. ■

Sve je u okviru zakona i civilizaci­jskih principa koji nas opredeljuj­u i obavezuju. Ne razmišljam­o o reakciji Saveta

VLADIMIR VULETIĆ, PREDSEDNIK UO RTS

Prisustvov­ao sam sastanku UO. Zadovoljan sam rešenjima, a dogovor je da o detaljima priča samo Vladimir Vuletić

MILIVOJE PAVLOVIĆ, PREDSEDNIK PS RTS

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia