Blic

Matijević u „Slaviju“ulaže tri miliona evra

Srpski biznismen Petar Matijević kupio je na aukciji hotel „Slavija luks” za 6,5 miliona evra, a u njega će, kako kaže za „Blic”, uložiti još tri miliona evra.

- S. Gavrić

Iako je pred samu aukciju isticao da nije zaintereso­van za „Slaviju”, Matijeviće­va firma “Mat Real Estate” se jedina pojavila na licitaciji. On ističe da nije bio siguran da li da se upušta u taj posao.

- Tada još nismo odlučili šta ćemo. Hteli smo da sačekamo drugi krug kada će hotel biti 50 odsto jeftiniji, ali onda smo pomislili da može da se pojavi 10 zaintereso­vanih, pa da ipak sve ispadne skuplje. Tako smo moji sinovi i ja ipak ušli odmah u kupovinu - kaže Matijević.

On planira da potpuno renovira hotel „Slaviju” koji će, kao i sada, imati četiri zvezdice, ali će biti u novom ruhu.

- Naziv hotela nećemo menjati. Uostalom, tako se nekada zvala moja firma u Zagrebu - navodi Matijević.

Ovaj objekat ima 7.000 kvadratnih metara, što znači da je Matijević za ovo zdanje u centru Beograda izdvojio 930 evra po kvadratu.

Inače, hotel “Slavija luks” prodat je po nalogu izvršitelj­a zbog navodnog duga od oko dva miliona evra firmi “Fil šar” za zajednički posao organizova­nja igara na sreću. Toliko je prema proceni Arbitražno­g veća iznosilo ulaganje ove austrijske kompanije, iako je privredni sud još 2011. presudio da je dug zastareo. Uprava hotela “Slavija” pokrenula je u martu prošle godine spor za poništaj, a prvo ročište zakazano je za 24. januar. Rukovodstv­o hotela i radnici smatraju da hotel nije mogao da ide na licitaciju pre ovog ročišta.

Ipak, Matijević ne vidi ništa sporno u ovom postupku i smatra da je ceo slučaj čist.

- Nema nikakvih novih dokaza. Radnici se uvek bune kada se prodaje firma u kojoj rade. To je praksa u Srbiji poslednjih 15 godina - smatra Matijević.

Inače, „Slavija luks” je šesti po redu hotel koji je pazario Matijević. Poslednji pre „Slavije“bila je zgrada “Jugoekspor­ta” u Beogradu, koju je uzeo u decembru 2016. za 7,3 miliona evra, i koja će nakon rekonstruk­cije postati hotel „Beograd centar” sa četiri zvezdice. Srpski biznismen još poseduje hotele u Novom Sadu i Zrenjaninu. ■

 ??  ?? nismo hteli da rizikujemo s drugim krugom, kaže petar matijeviĆ
nismo hteli da rizikujemo s drugim krugom, kaže petar matijeviĆ
 ??  ?? matijeviĆi neĆe menjati ime Čuvenog beogradsko­g hotela
matijeviĆi neĆe menjati ime Čuvenog beogradsko­g hotela

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia