Blic

Novi hrvatski propis za otimanje preostale srpske imovine

Hrvatska vlada usvojila je prošle nedelje predlog Zakona o podsticanj­u ulaganja za koji Srbi kažu da će biti osnova za nastavak otimanja imovine srpskih firmi, banaka i institucij­a.

- M. Tašković

To pitanje pokrenula je juče Samostalna demokratsk­a srpska stranka Milorada Pupovcau u saboru, koji bi sporni zakon trebalo da izglasa u februaru.

Reč je o zakonu koji predviđa takozvano aktiviranj­e zapuštene imovine, koja je većinom bila u vlasništvu srpskih pravnih subjekata u Hrvatskoj do 1991. godine. Tu imovinu je Zagreb posle rata nacionaliz­ovao i u katastrima preveo na državu. Prema tom zakonu, “neaktivna državna imovina” daje se besplatno u zakup na 10 godina investitor­u koji je dužan da uloži minimum tri miliona evra, poveća vrednost imovine za 50 odsto u prve tri godine i zaposli 15 radnika. Nakon deset godina investitor bi postao i trajni vlasnik imovine.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenjuje da na taj način Hrvatska namerava da “otme preostalu imovinu srpskih pravnih subjekata”.

- Otimanje srpske imovine počelo je još jula 1991, kada je Vlada Josipa Manolića donela Uredbu o zabrani raspolagan­ja nekretnina­ma u vlasništvu institucij­a, republika, kompanija i drugih pravnih subjekata iz bivše SFRJ. Mnoge nekretnine su proglašene državnim vlasništvo­m pa su potom prodate - tvrdi Linta. On dodaje da Hrvatska više od 13 godina odbija da poštuje Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji, prema kome prava na imovinu, koja se nalazi u nekoj državi naslednici, a na koju su građani ili druge pravne osobe SFRJ imali pravo na dan 31. decembra 1990. godine, moraju biti priznata, zaštićena i vraćena od te države.

Poslanik SDSS-a Boris Milošević kaže za “Blic” da je potpresedn­ici hrvatske Vlade Martini Dalić postavio pitanje u Saboru da li se Zakon odnosi i na srpsku imovinu koja je u procesu sukcesije.

- To sam uradio kako bismo izbegli zamku da investitor­i postanu vlasnici imovine na kojoj vlasničkop­ravni odnosi nisu rešeni. Potpresedn­ica nije imala predstavu da se zakon može i tako tumačiti, pa se može reći da smo joj na neki način otvorili oči - naglašava Milošević. ■

 ??  ?? plenkoviĆe­va vlada poslala zakon u sabor na usvajanje
plenkoviĆe­va vlada poslala zakon u sabor na usvajanje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia