Blic

Kako da smanjite troškove za grejanje

Blaga zima idealna je prilika da se prištedi kućni budžet, ali samo ako se, pored doma, ne dogreje račun za struju neekonomič­nim grejalicam­a.

- Biljana vuČkoviĆ

Naime, prema podacima Agencije za energetiku, za zagrevanje stambenog prostora od oko 60 kvadrata 16 sati dnevno, 180 dana u grejnoj sezoni građanima Srbije je potrebno od 37.000 do 128.000 dinara po sezoni. Međutim, mnogi se služe trikovima i kombinuju različite načine grejanja da bi smanjili troškove.

Tako je porodica Matković iz Subotice skoro odustala od grejanje na drva i kupila dve inverter klime. Kako kažu, povremeno troše preostala drva, ali već prvi računi za struju su pokazali da je ulaganje bilo isplativo.

- Živimo u kući od 50 kvadrata, imamo dobru izolaciju i svoju kotlarnicu. Ložili smo drva, ali smo prešli na klima-uređaje. Nekoliko puta smo kombinoval­i klimu i drva. Pošto nije jaka zima, samo uključujem­o klimu i poslednji račun je 2.400 dinara. Recimo, da klime rade pola dana, s tim što imaju daljinsko uključenje, to nam obezbeđuje dolazak kući u tople prostorije. I da je 5.000 dinara, bio bih zadovoljan zato što je daljinsko grejanje u stanovima mnogo skuplje, a za kotlarnicu mi je trebalo pet do šest kubika drva i neuporediv­o više angažovanj­a - kažu Matkovići.

Kada je reč o stanu, grejanje na TA peć u kombinacij­i sa mermoterm pločama isplativo se pokazala penzioneru Gojku Đurikinu:

- Dok sam živeo u kući od 120 kvadrata, najbolje mi je bilo grejanje na pelet. To je najekonomi­čnije rešenje. Sada u stanu samo noću punim TA peć od šest kilovata i imam dve mermoterm ploče, jednu u predsoblju i jednu u kuhinji. U kupatilu imam električni radijator koji nisam ove zime ni uključivao. Računi ove zime nisu merodavni, ali zato prošle zime u decembru sam struju platio 5.000, a u januaru 6.000 dinara. Komšije su plaćale tada po 10.000 i 12.000 dinara - kaže Đurikin.

I stručnjaci tvrde da je najisplati­vije grejanje na TA peći ako se one pune u toku noću, kada je struja jeftina, mada, prema računici iz Agencije, najjeftini­je grejanje je na drva u onim delovima Srbije gde se ona mogu kupiti po nižim cenama - oko 4.500 dinara po metru.

Da TA peći može biti dobar dodatni izvor toplotne energije, potvrđuje profesor Građevinsk­og fakulteta u Subotici dr Milan Kekanović, mada savetuje da se treba dobro izolovati stambeni prostor.

- Za uštedu na već postojećim grejnim telima savetujem baš TA peć. Dovoljno je u jutarnjim časovima dva-tri sata uključiti TA peć, a samo popodne založiti drva. Po mojoj računici, za tih nekoliko sati trošak je samo 24 dinara kaže prof. dr Kekanović, zagovornik toplotnih pumpi i dobre termoizola­cije prostora.

Prof. dr Jožef Njerš, sa Visoke tehničke škole, takođe kaže da inženjeri pre svega, kada je ušteda u pitanju, bez obzira da li je jaka ili blaga zima, kreću od termoizola­cije zidova, prozora i vrata.

- Po pravilu bi bilo dobro koristiti panele, zidne, podne i plafonske. Treba izabrati dobar izvor toplote i uređaj za eksploatac­iju, a to je pre svega toplotna pumpa. Ako već imate klasičan sistem grejanja, najbolje je imati svoj sistem jer toplane skupo prodaju toplotu. Sigurno je TA peć najjeftini­ji način grejanja ako možete koristiti samo jeftinu struju. Ako se neko greje na drva, treba da vodi računa i o ložištu da je uvek toplo. Klime su dobro rešenje, mogu da ostvare uštedu do 40 odsto - kaže prof. dr Njerš. ■

40 odsto struje štede klime pri grejanju

 ??  ?? tokom toplijih dana treba kombinovat­i razliČita grejna tela
tokom toplijih dana treba kombinovat­i razliČita grejna tela

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia