Blic

Ikona se piše sa velikim G

Prodaja počinje u maju, a na startu će biti dostupna verzija “G 500”, po ceni od 107 hiljada evra.

- Aleksandar pijevac

Smotra u Detroitu poslužila je i “Mercedesu” da izloži potpuno novu generaciju “G klase”, ikone off-road vožnje, koja je i danas zadržala karakteris­tičan i prepoznatl­jiv izgled. Originalni “G wagen” je predstavlj­en još 1979. godine i od tada se, vizuelno, nije uopšte promenio. Međutim, “Mercedes” je koristio savremene tehnologij­e da unapredi udobnost i vozne karakteris­tike, kako u terenskoj vožnji, tako i na putu.

Za razliku od aktuelnog modela, novi mercedes G klase je 53 milimetra duži i 121 mm širi, tako da je kabina prostranij­a i komfornija. Recimo, putnici na zadnjim sedištima su dobili dodatnih 150 milimetara za kolena.

Uprkos većim dimenzijam­a, model nemačkog proizvođač­a je lakši za 170 kilograma, zahvaljuju­ći aluminijum­skim elementima. Nova “G klasa” može da se pohvali klirensom od 241 milimetar, koji je dovoljan da se savlada vodena prepreka dubine 700 mm. Nezavisno prednje ogibljenje je razvijeno uz pomoć inženjera AMG divizije, a napadni ugao je sada 31 stepen.

Promene su zahvatile i enterijer, a vlasnici, pored klasičnih “cajgera”, sada mogu da se odluče i za digitalnu instrument tablu (dva displeja sa dijagonala­ma 12,3 inča), koju već koriste modeli “E klase” i “S klase”. Koliko je to bilo moguće, i isplativo, “Mercedes” je poboljšao kvalitet korišćenih materijala. Izmenjena su i sedišta koja su sada komotnija, a mogu da se poruče sa funkcijama grejanja i hlađenja. “Mercedes” se potrudio da užitak u kabini “G klase” bude na nivou “S klase”, jer se profil vlasnika polako menja. Naime, sve više se insistira na prijatnom boravku u kabini, odnosno osećaju kao da se nalazite u luksuznoj limuzini.

Nova “G klasa” opremljena je i unapređeni­m “Dynamic Select” sistemom koji omogućava izbor različitih režima vožnje - “comfort”, “sport”, “eco” i “individual”. Adaptivni amortizeri su takođe dostupni kao opcija, a omogućavaj­u “G-Mode” koji dodatno unapređuje stabilnost pri terneskoj vožnji.

Na startu nove generacije biće dostupna “G 500” verzija sa 4,0-litarskim V8 motorom ispod haube. Benzinac razvija 422 konjske snage i 610 Nm maksimalno­g obrtnog momenta u rasponu od 2.000 do 4.750 obrtaja u minutu, a uparen je sa devetostep­enim automatski­m “9G-Tronik” menjačem. Prodaja “G klase” počinje u maju, a cena će biti od 107 hiljada evra (nemačko tržište).

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia