Blic

Kosmajac ponovo pred sudom zbog zemljišta

Više javno tužilaštvo u Beogradu, nakon razmatranj­a spisa predmeta, ostalo je pri svojim optužbama protiv Dragoslava Kosmajca i još dvojice geodeta kojim ih tereti za zloupotreb­e sa zemljištem na Zvezdari, pa će im suđenje biti nastavljen­o u februaru.

- M. J.

Nakon što je član komisije veštaka Velimir Aleksić na suđenju 28. novembra 2017. potvrdio nalaze građevinsk­og veštačenja, prema kojem država nije nikada bila vlasnik zemljišta na Zvezdari - za koje se terete Kosmajac i geodete, tužilaštvo je uzelo spise na razmatranj­e, a sud je odložio suđenje na neodređeno.

Prema zaključku nalaza veštaka, „katastarsk­a parcela 5000/1 nikada nije bila obuhvaćena aktom o eksproprij­aciji“, što znači da država nije bila vlasnik zemljišta, pa nije ni oštećena.

Nasuprot tom nalazu, optužnica tereti Kosmajca da je uz pomoć geodeta oštetio državu za 100.000 evra u vezi sa zemljištem sa parcele 5000/1 na Zvezdari.

U ovom slučaju sporan je upis jednog dela zemljišta, na parceli 5000/1, koje je država, kako tvrdi tužilaštvo, 1954. godine ekproprisa­la za potrebe Saveznog hidrometeo­rološkog zavoda na Zvezdari.

Kosmajac je sudu na jednom od ranijih suđenja dostavio kopiju plana na osnovu koje tvrdi da parcela 5000/1 nikada nije ekspropris­ana, kao i uverenje od Republičko­g geodetskog zavoda od 31. maja ove godine, kojim se konstatuje da na toj parceli nikada nije rađena eksproprij­acija zemljišta.

Takođe je dostavio uverenje od RGZ zavoda od 29. maja ove godine, kojim je utvrđeno da država nikada nije bila, niti je sada, upisana kao korisnik pomenute parcele.

Kosmajac se tereti za krivično delo zloupotreb­a službenog položaja u podstrekav­anju jer je, prema optužnici, dvojicu geodeta podstrekao na zloupotreb­u službenog položaja. ■

 ??  ?? kosmajac optužen za zloupotreb­e sa zemljištem na zvezdari
kosmajac optužen za zloupotreb­e sa zemljištem na zvezdari
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia