Blic

Najbolji uspeh naših od 2006. van Srbije

U poslednjih 12 godina, ako se ne računa EP 2012, nismo imali rezultate za ponos.

- D. Nikolić

Možda nije bilo lako da se gleda, možda nije bilo bravura kao što smo navikli krajem prošlog veka, ali - naši rukometaši su prebrodili prvu fazu Prvenstva Evrope. I to je uspeh koji van Srbije odavno nisu ostvarili.

Nije bilo lako igrati protiv Hrvata, i to u uzavrelom ambijentu u Splitu. Nije bilo lako ni protiv Šveđana, koji su po četiri puta bili prvaci Evrope i sveta, a imaju i četiri olimpijska zlata, poslednje na pretprošli­m Igrama. A onda, posle dva poraza, usledio je meč sa Islanđanim­a koje su “orlovi” pobedili (29:26). Islanđane, nimalo naivnu ekipu, u meču koji je bio “biti ili ne biti”. Ipak, nije bila dovoljna ta pobeda od tri razlike, trebala nam je i pomoć Šveđana, koji su je i uručili savladavši Hrvatsku, pa su izabranici selektora Jovice Cvetkovića prošli u drugu fazu.

A u njoj... U njoj tek slede velika iskušenja. Uostalom, u Zagreb stiže 12 najboljih selekcija na kontinentu, naše “orlove” uopšte ne čekaju laki mečevi, ali jedna stvar je već sada jasna. Ovakav plasman u glavnu rundu, kako se to zvanično zove na šampionati­ma Evrope u rukometu, srpska selekcija nije imala od kada nastupa samostalno, ako se ne računa šampionat održan u našoj zemlji.

Naime, 2006, tada kao Srbija i Crna Gora, stiglo se do glavne faze u kojoj pobeda nad Mađarima, uz poraze od Islanda i Danske, nije bila dovoljna za prolazak dalje. Dve godine kasnije nismo se ni kvalifikov­ali za Evropsko prvenstvo. Potom, 2010. bili smo 13. na Starom kontinentu, sa jednim remijem kao najvećim uspehom, a onda je usledilo takmičenje u Srbiji i drugo mesto pred publikom u Beogradsko­j areni. Ipak, i 2014. u Danskoj i 2016. u Poljskoj opet je prva faza bila naš krajnji domet - pre četiri godine smo bili 13. sa jednom pobedom, a pre dve godine petnaesti - sa jednim remijem.

Ekipa selektora Jovice Cvetkovića je napravila iskorak. Uz poraz od dve rukometne velesile, pobedu nad direktnim konkurento­m za treće mesto i svakako važnu podršku Šveđana u poslednjem kolu. Ali iskorak jeste napravljen. Bilo bi dobro da se na tome ne stane. Da li je to moguće? Pa...

Ko je ikada pratio naš rukomet u doba zlatnih generacija, kakvoj je i Cvetković pripadao, zna da je sve moguće kada se igra “srpskim stilom”. Lucidno, a hrabro. Planski, a muški. Kada krila polete, onda i ekipa isto učini s njom. Tada ima i cepelina, i trijumfa, i osmeha. Zapravo, od njih mnogo toga i počinje. Bilo bi baš dobro da na njega “orlovi” ne zaborave. A ni mi koji ih pratimo. I priznajemo, nerviramo se. Ali ako je već iskorak napravljen, podrška bi stvarno - baš dobrodošla. Uostalom, toliko toga negativnog vidimo oko sebe i u sebi svakog dana, podrška bi bila jedan naš sopstveni iskorak - da bi i našima, “u lijepoj njihovoj”, krenulo još bolje. ■

„ORLOVI“SE 2008. NISU NI PLASIRALI NA EP, 2010. I 2014. SMO BILI 13, A PRE DVE GODINE ČAK 15.

 ??  ?? kapiten srpskih rukometaša žarko šešum bio je u timu koji je . godine u beogradu osvojio srebrnu medalju
kapiten srpskih rukometaša žarko šešum bio je u timu koji je . godine u beogradu osvojio srebrnu medalju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia