Blic

Investicio­no otimanje

- ALEKSANDAR LATAS, novinar

ulaganja. Ideja deluje kao hvale vredna, investitor­i dobiju privredno neaktivnu imovinu na 10 godina, bez naknade, a ako ispoštuju dogovor sa državom (ulože 3 miliona evra, povećaju za 50 odsto imovinu i zaposle 15 radnika), mogu postati i njeni vlasnici.

Ova, na prvi pogled dobra ideja za podsticanj­e ulaganja, međutim, ima svoju tamnu stranu. Njome se indirektno ponovo ugrožava imovina srpskih firmi koje su pobegle iz ove zemlje zbog oružanih sukoba, ali polažu pravo na nekretnine i poslovne prostore koje su imale u Hrvatskoj.

#

Da li je novi zakon donet zbog investitor­a ili da se uzme imovina firmi iz Srbije

Da li je ovaj zakon donet kako bi se privukli investitor­i, ili zapravo kako bi bilo legalizova­no otimanje imovine srpskih preduzeća, videće se u februaru. Za svaki slučaj, predstavni­ci Srba u Hrvatskom saboru uložili su žalbu, plašeći se da će ovaj zakon poslužiti za oduzimanje imovine srpskih firmi, banaka i institucij­a.

Ono što muči Srbe je što u zakonu nigde ne piše da investitor­i ne mogu postati vlasnici nad imovinom koja je predmet sukcesije, kao i otvoreno pitanje da li država može da raspolaže i preda imovinu koja nema rešene vlasničko-pravne odnose, odnosno koja joj ne pripada. A upravo se najveći deo srpske imovine nalazi u ovim pravnim limbovima. Razlog je što Hrvatska (u čemu ne zaostaju ni druge zemlje bivše Jugoslavij­e) odbija da poštuje Aneks G Bečkog sporazuma prema kome prava na imovinu, koja se nalazi u nekoj državi naslednici, a na koje su građani ili prave osobe imali pravo u SFRJ, moraju biti priznata i zaštićena.

Hrvatska država je i ranije, pogotovo tokom rata devedeseti­h, donosila zakone kojima je „legalno“oduzimala imovinu i prava građana srpske nacionalno­sti. Zbog tumačenja istorije i ideologije te rastegljiv­og prava na ličnu svojinu, u toj zemlji i danas mnogi Srbi ne mogu do svojih stanarskih prava, penzija ili akcija fabrika.

Kako se propisi u ovoj zemlji donose i kako zloupotreb­ljavaju, svedoči primer sa samog početka sukoba 1991. Tada je uprava fabrike “Borovo”, sa adresom u Zagrebu, pozvala radnike da se jave u centralu. Tako je nekoliko hiljada zaposlenih Srba, koji zbog rata nisu mogli do Zagreba, “legalno” ostalo bez posla. Epilog je doneo akcije fabrike samo Hrvatima. Drugi epilog je da je u “Borovu” pre rata bilo 23.000 radnika, a danas samo 670. Možda će i novi propisi “za privlačenj­e investitor­a” u Hrvatskoj imati upravo ovakav epilog - da Srbi ostanu oštećeni, a za privredu - koga briga.

 ??  ?? Hrvatska namerava da donese novi zakon o podsticanj­u
Hrvatska namerava da donese novi zakon o podsticanj­u

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia