Blic

Vučić i Dodik o projektu autoputa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče u Beogradu sa predsednik­om Republike Srpske Miloradom Dodikom o daljem unapređenj­u odnosa između Srbije i Srpske.

- D. L.

Tema razgovora bio je i projekat autoputa koji bi trebalo da spoji Beograd i Banjaluku, Hercegovin­u i istočni deo Republike Srpske sa Srbijom.

- Tokom susreta bilo je reči i o drugim važnim pitanjima od nacionalno­g značaja, uključujuć­i i deklaracij­u čiji bi predlog trebalo da bude utvrđen do Sretenja 15. februara - saopšteno je iz službe za medije predsednik­a Srbije.

Inače, tekst zajedničke deklaracij­e Srbije i RS o opstanku srpskog naroda je usaglašen, trenutno se, prema pisanju medija, rade manje korekcije a uoči Sretenja trebalo bi da ga usvoje parlamenti u Beogradu i Banjaluci.

Dodik je naveo da će se zvati “Aneks sporazuma o specijalni­m i paralelnim vezama između RS i Srbije”. Deklaracij­a treba da obuhvati pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture, pravo na izučavanje srpske istorije i negovanje srpske slobodarsk­e tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijsko­g nasleđa i pravo na informisan­je na srpskom jeziku, navodi list.

Član tima koji radi na tekstu deklaracij­e dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović objasnio je da će imati više pravni nego politički karakter, ali i da će imati i međunarodn­o utemeljenj­e jer se naslanja na sporazum o specijalni­m vezama, koji je u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Pojedini mediji u BiH su jučerašnji susret Vučića i Dodika povezali sa posetom predsednic­e Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Sarajevu pa su zlurado komentaris­ali sa “došla Kolinda, Mile pobegao u Beograd”. ■

Tekst deklaracij­e biće gotov do Sretenja, 15. februara

 ??  ?? dodik i vuČiĆ razgovaral­i i o zajedniČko­j deklaracij­i rs i srbije
dodik i vuČiĆ razgovaral­i i o zajedniČko­j deklaracij­i rs i srbije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia