Blic

NATO spreman da primi Skoplje

Generalni sekretar Severnoatl­antske alijanse Jens Stoltenber­g poručio je Makedoniji da su vrata NATO za nju otvorena, ali da mora najpre da reši konflikt sa Grčkom u vezi s imenom.

- ivana kešanski

Stoltenber­g je boravio u Skoplju juče i prekjuče, gde je održao niz sastanaka sa državnim vrhom. Prethodno se obratio poslanicim­a Sobranja. On je tom prilikom zahvalio Makedoniji zbog učešća snaga te zemlje u mirovnim misijama NATO i izrazio nadu da će ova zemlja postati deo „najuspešni­jeg vojnog saveza u svetu“.

- Prelazak „preko praga“zahteva ozbiljan posao. Budite transparen­tni sa nama u vezi sa reformama, mi vas podržavamo i pomoći ćemo koliko možemo. Vrata NATO-a su otvorena - rekao je Stoltenber­g u Sobranju.

Međutim, on je istakao da Makedonija mora da reši svoje unutrašnje probleme, ali i konflikt sa Grčkom koja je članica NATO.

- Još uvek ima mesta za zastave ispred sedišta NATO. Prošle godine je Crna Gora postala 29. članica i sada je ravnopravn­i član Alijanse. Želimo da budete deo naše porodice, ali ima još posla. Pre svega, rešavanje problema s vašim ustavnim imenom sa Republikom Grčkom. Sve odluke u NATO-u donose se na osnovu konsenzusa između svih NATO saveznika. Na samitu u Bukureštu i na svim drugim narednim samitima, oni su se saglasili da će NATO vašoj zemlji uputiti poziv za članstvo nakon što se postigne obostrano prihvatlji­vo rešenje za pitanje imena, pod okriljem Ujedinjeni­h nacija - rekao je on.

Njegovom obraćanju su prisustvov­ali i pripadnici opozicione VMRO DPMNE, ali su odmah po završetku izašli iz skupštinsk­e sale.

Njega je u Skoplju dočekala ministarka odbrane Makedonije Radmila Jankovska, koja je rekla da sama njegova poseta predstavlj­a važnu poruku Makedoniji koja već dugo želi da postane članica Alijanse.

Stoltenber­g je kasnije razgovarao sa premijerom Zoranom Zaevim, predsednik­om Đorđem Ivanovim i šefom diplomatij­e Nikolom Dimitrovim.

Njegova poseta je gotovo istovremen­a sa novom rundom pregovora između Makedonije i Grčke, kojima posreduje Metju Nimic. On je rekao da će se u nazivu države svakako nalaziti termin „Makedonija“.

- Termin „Makedonija“biće sadržan u predlogu odluke o nazivu, budući da ga je priznalo više od sto država u svetu - izjavio je Nimic.

Makedonija je na dobrom putu da postane 30. članica NATO, ali ona mora da bude transparen­tna i da reši probleme, rekao je Stoltenber­g.

 ??  ?? stoltenber­g se sastao sa ministrom spoljnih poslova makedonije nikolom dimitrovim
stoltenber­g se sastao sa ministrom spoljnih poslova makedonije nikolom dimitrovim

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia