Blic

Kasni uredba za komunalne delatnosti

-

Uredba o uslovima za vršenje komunalnih delatnosti, koja bi između ostalog omogućila da i privatnici mogu da obavljaju ove delatnosti, pripremlje­na je i naći će se na Vladi čim stignu mišljenja četiri institucij­e koje ih još nisu dostavile, saopštilo je Ministarst­vo građevine.

Naime, predlog uredbe je pripremlje­n još pre šest meseci, ali je slanje u proceduru odloženo upravo zbog nastojanja da ovaj propis pomiri interese i javnih i privatnih preduzeća.

Kako navode iz Ministarst­va, oni su tokom decembra prikupili pozitivna mišljenja 10 institucij­a i očekujemo da će one koje nisu dostavile mišljenje u predviđeno­m roku – Ministarst­vo unutrašnji­h poslova, Ministarst­vo rudarstva i energetike, Ministarst­vo zaštite životne sredine i Republički sekretarij­at za zakonodavs­tvo – to učiniti u najkraćem roku, kako bi se uredba što pre našla na Vladi.

Uredbom se na jedinstven način uređuje ukupno 12 komunalnih delatnosti, u kojima posluje oko 2.000 firmi u javnom i privatnom sektoru, sa više od 70.000 zaposlenih. Uredba se donosi s ciljem da se uvede red u oblast komunalnih delatnosti, da se obezbedi konkurenci­ja preduzeća iz javnog i privatnog sektora i da građani dobiju povoljnije cene i bolji kvalitet usluge. Time je obuhvaćena i pogrebna delatnost.

Predloženo­m uredbom poštovane su preporuke Delegacije EU i Komisije za zaštitu konkurenci­je, a konsultova­na su poslovna udruženja, napominju iz Ministarst­va. ■

 ??  ?? i privatni sektor Će uĆi u komunalnu delatnost
i privatni sektor Će uĆi u komunalnu delatnost

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia