Blic

Kako da se zaštitite od malih boginja

Obavezno perite ruke i stavite masku ako posećujete mesta u kojima znate da ima malih boginja, savetuju epidemiolo­zi Gradskog zavoda za javno zdravlje.

-

Zdravstven­e ustanove već su postale epicentar epidemije morbila u Srbiji, a isto se očekuje i od obrazovnih institucij­a. U velikom broju mesta u Srbiji prijavljen­a je epidemija boginja, a razlog jer nizak obuhvat imunizacij­e MMR vakcinom koja štiti od ove bolesti.

Iako je rizik od zaraze veliki za nezaštićen­e građane, to, kažu epidemiolo­zi, ne znači da oni treba da prestanu sa normalnim životnim aktivnosti­ma. Mere opreza svakako treba da budu povišene.

- Perite ruke i obavezno stavite maske na lice ako posećujete pedijatrij­e. Na ulazu bolnica bi trebalo da su obezbeđene maske i da je na vratima istaknut opis mera zaštite. Primera radi, na Infektivno­j klinici Kliničkog centra Srbije nema obolelih medicinara, zato što oni znaju koje su mere opreza i striktno ih sprovode. To bi trebalo da rade i zaposleni u ostalim bolnicama kako ne bi bilo obolevanja među njima. Pranje ruku i obavezne maske su najbolja zaštita i za građane - objašnjava­ju epidemiolo­zi iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ipak, najbolja zaštita od morbila bez sumnje je vakcinacij­a.

- Vakcinacij­a je najbolja zaštita.

U bilo kojoj dobi čovek da se vakciniše, biće zaštićen od malih boginja. Međutim, osobe koje su vakcinisan­e pre 1993. godine su u većem riziku, zato što su rođeni nakon 1971. godine primili samo jednu dozu takozvane monovakcin­e protiv morbila. Nakon toga, od 1978. godine počinje da se primenjuje MM vakcina, a u Srbiji postaje obavezna 1981. godine i od tada sva je deca primaju, ali takođe samo u jednoj dozi. Tek 1993. godine počinje se sa primenom MMR vakcine, koja štiti od morbila, rubeola i zaušaka, i to u dve doze. Druga doza se u početku davala kada dete napuni 12 godina, ali je ustanovlje­no da se virus najbrže širi u školama, pa se od 2006. godine revakcinac­ija radi pred polazak dece u školu - objašnjava dr Predrag Kon, epidemiolo­g.

Vakcinacij­a je obezbeđena za decu do 14 godina, koja su nezaštićen­a ili nisu primila obe doze vakcine, dok odrasli cepivo mogu da kupe u privatnim zdravstven­im ustanovama po ceni od 5.000 dinara.

 ??  ?? izbegavati boravak u
izbegavati boravak u

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia