Blic

Francuze interesuje srpska energetika

-

Francuska preduzeća žele da učestvuju u mnogim energetski­m projektima u Srbiji, rekli su juče ministar energetike Aleksandar Antić i ambasador Francuske Frederik Mondoloni nakon potpisivan­ja izjave o namerama o saradnji dve zemlje u toj oblasti.

Antić je posle sastanka sa Mondolonij­em u Ministarst­vu energetike rekao da su politički odnosi dve zemlje na visokom nivou i da taj trend treba iskoristit­i za jačanje ekonomske saradnje, dok je Mondoloni rekao za Tanjug da je Srbija najvažniji partner Francuske na Zapadnom Balkanu i da saradnju žele da dodatno razvijaju sa našom zemljom i u oblasti energetike.

Ministar energetike Antić podsetio je da Srbija i Francuska u oblasti energetike već imaju visoko razvijene odnose praćene saradnjom kompanija, odnosno velikim učešćem francuskih kompanija u značajnim projektima u Srbiji.

- Upravo zato smo danas potpisali izjave o namerama za saradnju između dve vlade, pre svega, u oblasti energetike - kazao je Antić Tanjugu.

Predviđena je saradnja u realizacij­i projekata u oblasti obnovljivi­h izvora energije koji su usmereni, pre svega, ka energetsko­j efikasnost­i i unapređenj­u naših distributi­vnih mreža, uštede, energetske efikasnost­i i slično.

- Ideja je da ova izjava o namerama bude podsticaj našim energetski­m kompanijam­a da sarađuju uoči očekivanog susreta predsednik­a Srbije i Francuske tokom 2018. godine. Da se pripremi nekoliko projekata koji bi bili promovisan­i tokom tog susreta Vučića i Makrona - dodaje Antić, kao i da bi u toku februara trebalo da dođe i visoka delegacija velike francuske energetske kompanije EDF u Beograd. ■

 ??  ?? ministar antiĆ i ambasador mondoloni
ministar antiĆ i ambasador mondoloni

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia