Blic

Ukinuto rešenje o produženju pritvora Zoranu Marjanović­u

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje kojim je početkom decembra produžen za još tri meseca pritvor Zoranu Marjanović­u, osumnjičen­om za svirepo ubistvo supruge Jelene 2. aprila 2016. godine na nasipu u Borči, ali mu nije ukinuo pritvor.

- Bojana bogosav

Ovom odlukom drugostepe­no veće Apelaciono­g suda usvojilo je žalbu Marjanović­evih branilaca, ukinulo prvostepen­o rešenje tog suda i uputilo predmet na ponovno odlučivanj­e. Kako za „Blic“kaže portparol suda Mirjana Piljić, Marjanović ostaje u pritvoru. Ona objašnjava da je razlog za ukidanje ovog rešenja izostanak za sada konkretnih razloga, činjenica i dokaza na kojima prvostepen­o veće Apelaciono­g suda zasniva svoj zaključak o postojanju osnovane sumnje da je Marjanović izvršio krivično delo za koje se tereti.

- Po nalaženju drugostepe­nog veća Apelaciono­g suda, veće tog suda koje je odlučivalo u prvom stepenu nije navelo razloge, odnosno činjenice i okolnosti koje ukazuju da je u ovom krivičnom predmetu sumnja, sa nivoa „osnova sumnje“, koji su potrebni da bi se odredio pritvor, došla do višeg stepena, do „osnovane sumnje“- ističe Piljić.

Tačnije, u rešenju nije navedeno postojanje dovoljno kvalitetni­h dokaza koji potvrđuju osnovanu sumnju kao nužnu pretpostav­ku za produženje pritvora.

Pri tome, drugostepe­no veće Apelaciono­g suda imalo je u vidu da je u pravnosnaž­nom rešenju Višeg suda u Beogradu, kojim je Marjanović­u određen pritvor, navedeno da u konkretnom slučaju proizlazi najminimal­niji stepen osnova sumnje da je Marjanović počinio krivično delo.

- Drugim rečima, za nastavak istražnog postupka traži se sumnja višeg stepena od osnova sumnje, dakle traži se osnovana sumnja da bi mogao da se produži pritvor - naglasio je Apelacioni sud u svojoj odluci.

Marjanović­u je 8. decembra bio produžen pritvor za još tri meseca, koji je prema toj odluci mogao da traje najduže do 10. marta.

Pritvor mu je tada produžen zbog težine krivičnog dela za koje se tereti, a za koje je propisana kazna zatvora preko 10 godina, posebno s obzirom na način izvršenja dela i težinu posledice.

U tom, sada ukinutom rešenju, sud je naveo da: „Postoji osnovana sumnja

da je okrivljeni neutvrđeni­m predmetom zadao više udaraca u glavu Jeleni Marjanović, nanevši joj višestruke prelome lobanje, nakon čega ju je potopio u kanal, usled čega je ona preminula.“

Sve te okolnosti dovele su do uznemirenj­a javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka, naveo je sud ukazujući da je ubistvo Jelene Marjanović izazvalo veliku pažnju javnosti, dodao je sud. ■

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia