Blic

Laž se u Srbiji lako uklopi u stvarnost

Vlast sačinjena od karikatura­lnih mediokrite­ta s lažnim diplomama istinski je proizvod autentično većinske želje, kaže dobitnik NINove nagrade Dejan Atanackovi­ć.

- tatjana nježiĆ

Prestižno priznanje pripalo mu je za roman prvenac „Luzitanija” („Besna kobila”) čija se radnja (zasnovana i na istorijski­m činjenicam­a) odvija, između ostalog, u duševnoj bolnici u vreme Prvog svetskog rata. U razgovoru za „Blic” govori o tom svom delu, nagradi, odnosu razuma, ludila i gluposti, društvenom trenutku, budućoj knjizi...

U obraćanju medijima skajpom na konferenci­ji za novinare rekli ste da tek treba sami sebi da objasnite da ste dobili NINovu nagradu...

- Nisam još imao vremena da sa sobom o tome ozbiljnije porazgovar­am, pa ni da odgovorim na stotine poruka koje su mi stigle, putem SMS-a, Fejsbuka, i svih raznih sistema komunikaci­je, od kojih mi se juče u dva navrata blokirao telefon. Ne znam koliko sam intervjua dao preko skajpa, telefona i mejla. Uz to, ovde su za mene uobičajeni radni dani, predavanja ujutru i po podne. Evo sada je 10 uveče, pišem odgovore za „Blic”, a odmah potom za još jedan nedeljnik. Ali sve je to odlično. Prezadovol­jan sam, kao i moj izdavač, koji takođe ovih dana juri od jutra do mraka ne bi li na vreme obezbedio štampanje novog tiraža.

Vaš nagrađeni roman „Luzitanija” čija se radnja odvija u ovdašnjoj duševnoj bolnici, u vreme Prvog svetskog rata, baziran je i na faktografi­ji. S kojim osećanjem ste tu faktografi­ju preplitali s umetničkim tkivom?

- Tražeći potrebne podatke uveo sam sebe u zanimljivu igru, pokušavaju­ći da što je moguće više zamaglim razliku između istorije i fikcije. Roman je svakako prepun nestvarnih momenata, koji odstupaju od bilo čega istorijsko­g, ali i te sam slike pokušao da pokažem u što jasnijim detaljima, pa i potkrepim pseudodoku­mentarnim sadržajima, kako bi ta linija između stvarnog i nestvarnog bila što tanja. Nije me interesova­lo da pišem istorijski roman, naprotiv. Zanimalo me je pre svega da se bavim istorijom kao narativom, kao pričom, a mnogi su ključni istorijski događaji u kolektivno­j svesti ovde bliži mitu nego istoriji. Zato je istoriju tako lako zloupotreb­iti. Istovremen­o, postoje i neke istorijske činjenice koje malo koga zanimaju, a trebalo bi, baš kao što je i priča o prvoj beogradsko­j psihijatri­jskoj bolnici, jednoj po svemu sudeći vrlo zanimljivo­j institucij­i. Ta priča međutim u sebi ne nosi unovčiv patriotski potencijal, tako da, kao mnogo štošta, polako nestaje i urušava se zajedno sa Doktorovom kulom.

Da li je činjenica da ste vizuelni umetnik zaslužna što je junak

SVAKA VLAST, PA I ONA NAJNEPOPUL­ARNIJA, UVEK JE IZRAZ PROJEKCIJE ŽELJA

dr Stojimirov­ić, kao i drugi likovi, tako koloritan. Da li u vašem umetničkom svetu kolorit više teži reči ili slici?

- Svakako je poslednjih godina tekst postao dominantan, a kao što sam već ranije naglašavao, zaista je taj spisateljs­ki rad vrlo sličan svakom drugom radu kojim se proizvode slike i prizori. Jer u osnovi je to: stvoriti sliku, provući pogled čitaoca kroz sekvencu događaja, dozvoliti da se čitalačka mašta ukrsti sa maštom pisca.

Na izvestan način, glavni junaci vašeg romana su razum, ludilo i glupost. A to, između ostalog, otvara pitanje njihovog međusobnog odnosa..?

- Luzitanija je država koja opstaje zbog saveza uspostavlj­enog između razuma i ludila koji su jedno drugom neophodni. Okružena je glupošću kao krhki brod podivljali­m morem. Hor pacijenata i osoblja skladno peva državnu himnu Luzitanije koja je posvećena upravo gluposti. Jer oni znaju da je glupost prijemčiva, potkupljiv­a, da se s njom lako prave dogovori i ulazi u koristolju­bive aranžmane.

Ako iskoračimo iz romana u realnost u kojoj živimo, koje su joj ključne odlike? Kako gledate na društvene, političke prilike u Srbiji a kako na svakodnevi­cu običnog čoveka?

- To su vrlo opširna pitanja, ali mislim da se mnogo toga može svesti na odnos istine i laži. Čini se gotovo neverovatn­im koliko se laž lako uklapa u svakodnevn­e potrebe pojedinca i društva. Korisna je da se izbegnu razna suočavanja, da se opravda lično nezadovolj­stvo, i tu se negde, u tom zajedničko­m interesu da se opskrbe potrebnom količinom laži, vlast i pojedinac nekako pronalaze u istoj nadrealnoj ravni punoj pojednosta­vljene stvarnosti. Naravno da je svaka vlast, pa i ona najnepopul­arnija, uvek izraz projekcije želja, i te su želje ponekad svesne, ponekad nesvesne, pa je tako i jedna vlast sačinjena od karikatura­lnih mediokrite­ta s lažnim diplomama istinski proizvod autentično većinske želje.„

 ??  ??
 ??  ?? dejan atanackovi­Ć živi i radi u firenci. iz srbije je otišao . godine
dejan atanackovi­Ć živi i radi u firenci. iz srbije je otišao . godine
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia