Blic

ZBOG FENA I BALETANKI UBRZANO STARIMO

Koliko god novca trošili na kreme protiv bora i starenja i koliko god vežbali da biste zadržali mladalačku figuru, sve to možete baciti u vodu jer svakodnevn­e situacije o kojima ne mislite mogu ubrzati proces starenja, slažu se vodeći britanski medicinski

- Ivana kuzmanoviĆ

Njihovi saveti za mladalački izgled nešto su drugačiji. Možda vam to nikad ne bi palo na pamet, ali način na koji sušite kosu ili vrsta cipela koje najčešće nosite mogu uticati na starenje. Evo i kako.

ŽIVOT U GRADU

Doktor Mervin Paterson, estetski hirurg, kaže da veliki deo problema leži u životu u gradu. “Ako živite u centru grada, koža vam je izložena velikim količinama zagađenja i to stručnjaci konstantno povezuju s ubrzanim starenjem kože”, kaže.

Po njegovom mišljenju, najpogubni­ji faktor u ovom slučaju je saobraćaj jer čestice izduvnih gasova prodiru u kožu i uzrokuju upale ili neželjeni pigment. Svež vazduh i život bez stresa, daleko od gradske vreve, može doprineti sporijem starenju kože.

BALETANKE Doktor Tarik Kan radi kao ortoped već 20 godina, a osim rada u klinici izgradio je i vrlo uspešnu međunarodn­u akademsku karijeru. Upozorava da ljudi pogrešno smatraju da su ravne cipele, poput baletanki sigurna opcija, ali one su jednako štetne kao i vrtoglavo visoke štikle.

- U periodu evolucije

SASVIM RAVNA OBUĆA IZAZIVA BOLOVE U MIŠIĆIMA ZBOG KOJIH SE NAŠE DRŽANJE SASVIM MENJA

hodali smo bosi, ali to je bio mekan teren i naša su se stopala prilagođav­ala površini čime se težina tela i pritisak na površinu delila. Sad hodamo uglavnom po jako tvrdim površinama. Stopala se ne prilagođav­aju i zato bi trebalo da hodamo u malim štiklama jer je to najprirodn­ije - kaže doktor Kan.

Ako uglavnom nosite cipele koje ili nemaju nikakvu petu ili imaju jako visoku, moguća su oštećenja tkiva i mišića, i to bolna. Takvi konstantni bolovi utiču na držanje i mogu učiniti da izgledate starije nego što jeste.

SUŠENJE KOSE

Viki Džolif, dermatolog specijaliz­ovan za probleme s kožom poput alopecije ili gubitka kose, kaže da gubitak

ošteĆuje vlasi, pa kose i te kako utiče na opšti utisak. Kod žena je ta pojava češća nakon menopauze, pod uticajem hormona.

- Ako primete da gube kosu, žene često pomoću fena žele da rasprše kosu i učine je bujnijom sa puno volumena. Međutim, to je zadnja stvar koju bi trebalo da rade. Previše vrućeg vazduha tako blizu kose, pogotovo mokre koja je tad lomljivija, može oštetiti vlasi zbog čega još više pucaju. Tad će izgledati kao da imate još manje kose - ističe ona.

Ona savetuje da se kosa suši hladnim vazduhom, prirodnim putem ili nežnim trljanjem peškirom. Iako vrlo često ne možemo da utičemo na gubitak kose, ponekad i sitne promene mogu pomoći. ■

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? vreo vazduh
deluje da imate manje kose
vreo vazduh deluje da imate manje kose

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia