Blic

SNS ubedljiv, Đilas drugi, Dveri i DJB suiznad cenzusa

Kada bi se beogradski izbori održali u nedelju, lista „Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd” osvojila bi 40,4 odsto glasova, dok bi na drugom mestu bila lista oko bivšeg gradonačel­nika Dragana Đilasa sa 16,6 odsto podrške.

- Ivana mastiloviĆ jasniĆ

Ovo pokazuju poslednja istraživan­ja agencije Faktor plus koja su rađena telefonski između 23. i 29. januara. Po istom istraživan­ju, na trećem mestu nalazi se predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić s podrškom od 11,1 odsto.

- Naprednjac­i beleže blagi rast, u granicama očekivanog, što je i normalno jer su u žestokoj kampanji. Blagi rast ima i Đilas, koji se izdvojio kao najjači opozicioni kandidat. Šapić je izgubio korak sa političkim aždajama, ali i dalje dobro stoji. Gotovo da ga nema u medijima, a teško i da će imati neku skupu kampanju. Uz favorizova­nje drugih i napade i negativnu kampanju kada je on u pitanju, ovo je očekivani pad. Ima zdravu bazu glasača i videćemo hoće li uspeti da održi ovaj procenat ili da ga čak preokrene - navodi Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus.

Na četvrtom mestu nalazi se koalicija DS/NS/SDS sa podrškom od 7,2 odsto ispitanih, dok za njima sledi koalicija socijalist­a i Jedinstven­e Srbije sa 6,6 odsto.

- Demokrate imaju dosta dobar rezultat, ali imaju sličan problem kao Šapić - manji pristup medijima i to što se ne percipiraj­u kao najjača opoziciona opcija. Svakako ih ne bih potcenio. SPS/ JS su porasli za jedan odsto od prethodnog istraživan­ja, što je posledica discipline i autonomnij­eg delovanja u odnosu na SNS. Ipak, mislim da je ta koalicija u Beogradu limitirana i da mnogo bolje od ovog rezultata ne mogu - ističe Pejić.

Prvi put u istraživan­ju se našla koalicija Dosta je bilo/ Dveri i kako trenutno stoje stvari, oni bi na gradskim

izborima prešli cenzus sa 5,2 odsto. Prost zbir bi im verovatno doneo više, ali plaćaju danak spajanju dve nekompatib­ilne politike. Radikali su nešto bolji u odnosu na prethodno istraživan­je, ali i dalje ispod cenzusa - na 3,5 odsto. Beli Preletačev­ić je na 3,8 odsto i to, prema rečima Pejića, jeste iznenađenj­e.

- Ranije me je iznenađiva­o visok rezultat, sada je obrnuto. Verovatno je to rezultat dešavanja u pokretu, a nema ga ni u medijima. Sumnjam da može mnogo bolje - navodi Pejić.

Ne davimo Beograd je na 2,5 odsto, DSS - Miloš Jovanović na 2,1 odsto, a jedan procenat kaže da će glasati za nekog drugog.

Kada je reč o parlamenta­rnim izborima, SNS je i dalje najubedlji­vija sa natpolovič­nom većinom, a iznenađenj­e je da se Pokret slobodnih građana prvi put našao ispod cenzus i kako kaže Vladimir Pejić, u slobodnom je

padu. ■

 ??  ?? ZA KOGA ĆETE GLASATI NA LOKALNIM IZBORIMA U BEOGRADU? LISTA GRUPA GRAĐANA ALEKSANDAR ŠAPIĆ „GRADONAČEL­NIK“11,1% LISTA ALEKSANDAR VUČIĆ “ZATO ŠTO VOLIM BEOGRAD” 40,4% LISTA PSG (SAŠA JANKOVIĆ), NARODNA STRANKA, (VUK JEREMIĆ), „DRAGAN ĐILAS - BEOGRAD...
ZA KOGA ĆETE GLASATI NA LOKALNIM IZBORIMA U BEOGRADU? LISTA GRUPA GRAĐANA ALEKSANDAR ŠAPIĆ „GRADONAČEL­NIK“11,1% LISTA ALEKSANDAR VUČIĆ “ZATO ŠTO VOLIM BEOGRAD” 40,4% LISTA PSG (SAŠA JANKOVIĆ), NARODNA STRANKA, (VUK JEREMIĆ), „DRAGAN ĐILAS - BEOGRAD...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia