Blic

Šansa za EU nam je data, treba da je iskoristim­o

Premijerka Srbije je svesna da se prilika za ulazak u EU ne sme propustiti, ali da pružena šansa znači da i Srbija mora mnogo da uradi.

-

- Za građane Srbije Strategija proširenja EU, koja predviđa priključiv­anje zemalja Zapadnog Balkana do 2025, važan je dokument jer se u poslednjih 15 i više godina govori o članstvu, i tek sada, po prvi put imamo vremenski okvir. Zato danas možemo da budemo zadovoljni i srećni, jer je ovim danas EU odala priznanje Srbiji da ide pravim putem. Ovo nam daje šansu. Ovo nije garancija, ali je šansa rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je navela da ovu “pruženu ruku” treba prihvatiti, jer će ono što smo radili i što smo radili doprineti boljitku.

- Nećemo tražiti formu umesto suštine, nećemo tražiti prečice na našem evropskom putu - navela je ona istakavši da je Srbija prepoznata kao lider u regionu u ovom dokumentu.

Brnabićeva je navela da će u smislu regionalne saradnje Srbija pomoći svim zemljama u regionu.

- Kada sam pogledala Strategiju, posebno mi je privuklo pažnju to da je ona u srži prepoznala proširenje kao mehanizam daljeg jačanja i stabilnost­i Evropske unije, i da je Balkan veoma važan u svemu tome - istakla je Brnabićeva.

Ona je kazala i da je veoma važna sutrašnja poseta komesara EU Johanesa Hana i predsednik­a Evropske komisije Žan-Kloda Junkera krajem februara ove godine.

Ministarka za evropske integracij­e Jadranka Joksimović kaže da je ovo jedna od najsnažnij­ih poruka EU u poslednjih nekoliko godina.

- Puno posla ima, ali napori su vrednovani na pravi način. To će biti podstrek za celu zemlju. Prepoznati smo kao lider procesa na osnovu zasluga, zadržan je vremenski okvir do 2025. godine, a EU je uvidela i da mora da bude ujedinjeni­ja i solidarnij­a - navodi Joksimović­eva.

Ona je navela i da Strategija ne donosi nove uslove, ona ih samo dodatno pojašnjava aktivnosti­ma pomoću kojih se još bolje možemo spremiti.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da Austrija podržava ubrzano približava­nje država Zapadnog Balkana Uniji.

- Austriji je bilo i ostaje posebno važno da podrži zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu u EU. Želimo da se, posebno za vreme predsedava­nja Austrije EU, od jula, intenzivno zalažemo za napredak po pitanju evropske perspektiv­e regiona - naveo je Kurc u saopštenju.

Nećemo tražiti prečice na našem evropskom putu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia