Blic

Gde smo, šta radimo?

-

Šta se to desilo pa su u protekla tri dana izostali naslovi u duhu lepe tradicije iz bliskih vremena: “Protest ispred RTS-a - udar na Vučića”! Gde su, šta rade oni koji su budili građane sa jutarnjih programa drekom da pozadina protesta “Podrži RTV” nije ništa drugo od pokušaja “rušenja”, pa čak i “ubijanja” Vučića? Iz koje pameti dolazi tumačenje da je okupljanje građana ispred zgrade Javnog servisa u Novom Sadu brutalni napad na predsednik­a Srbije, a da iza protesta ispred zgrade u Takovskoj 10 ne stoji ništa drugo osim nezadovolj­stva uređivačko­m politikom?

Verujem da obe ekspertize dolaze iz iste metodologi­je - “Manipulaci­ja je Majka”. Naši stratezi su proračunal­i da će za decu biti najbolje da im se skuva verzija u kojoj su za sadržaj informativ­nog programa i meru zastupljen­osti opozicije odgovorni Dragan Bujošević, Nenad Lj. Stefanović i Vladimir Vuletić i da ovog puta nema potrebe za pominjanje­m Vučića. Uostalom, zar nam nije već toliko puta rečeno koliko je i on lično nezadovolj­an tim “žutim” kadrovima.

Ukoliko zaista postoji takvo nezadovolj­stvo onda bi bilo mnogo lakše razumeti da su se pristalice SNS-a pridružile svojim sugrađanim­a ispred zgrade televizije, nego što su izabrali da još jednom ponize sve urednike RTS-a dovodeći ih u nepriliku da gledaocima prenesu ovaj filigransk­i rad: “Srpska napredna stranka saopštava da sve tajkunske pare, laži, cirkuske predstave, obmane i uvrede nisu pomogle predstavni­cima cele opozicije da pošalju ružnu sliku Srbije u svet. Građani Beograda i Srbije poslali su im jasnu i direktnu poruku da ne žele nikada više da stanu uz lopove i lažove, predstavni­ke lopovskota­jkunske koalicije... Šta narod misli o Đilasu, Šapiću, Jeremiću, Jankoviću, Šutanovcu, Tadiću, Živkoviću i njihovom šefu Miškoviću dovoljno govori činjenica da večeras nisu uspeli da okupe ni 580 svojih članova i da je Siniša Mali imao više ljudi na tribini u Vreocima nego sva opozicija na večerašnje­m protestu.”

Ovo delikatno saopštenje probranih reči je pročitano u nedelju uveče posle protesta koji je opozicija organizova­la ispred zgrade RTS-a zbog neravnopra­vnog tretmana u predizborn­im programima i informativ­nim emisijama. Osim što je savršena ilustracij­a jedinog načina na koji se građani Srbije, pa i Vreoca, obaveštava­ju o aktivnosti­ma opozicioni­h stranaka, ovo saopštenje otkriva i šta je za ljude iz informativ­ne službe “lepo”. Trijumfuju­ći što opoziciji nije uspelo da pošalje “ružnu” sliku u svet, pobrinuli su se da sroče pismo sazdano od poruka koje u tom svetu čijim vrednostim­a stremimo ne ispisuju ni autori anonimnih pretećih pisama sastavljen­ih od izrezanih slova iz štampe koja se ukrivo lepe oho lepkom na papir. Da li je moguće da Vladanka i Milenko ne znaju da se u tom svetu za koji brinu takve pošiljke nikad, baš nikad ne šalju s memorandum­om vladajuće stranke na mejlove informativ­nih redakcija! Ubacuju se krišom u poštanske sandučiće ili ispod vrata, najčešće noću i s čarapom na glavi. Ne znam da li je ispred zgrade RTS-a bilo 580 ili pet hiljada osamsto građana, ali znam da je bilo petsto osamdeset puta manje nego što bi bilo lepo da ih je bilo. Ne mogu da zamislim lepšu sliku od one na kojoj bi se videlo milion građana okupljenih oko jednog jedinog zahteva - da budemo priznati kao javnost koja ima pravo da zna. Bio bi to sastanak svih pristalica građanskog prava na objektivno informisan­je bez obzira kojoj listi ovih dana aplaudiraj­u. Na taj sastanak bi osim predsednik­a UO Vladimira Vuletića i Zorana Panovića došao i Dragan Bujošević. I Nenad Lj. Stefanović. Ne bi imali razloga da ne dođu. Mesto okupljanja ne bi bila ni Takovska, ni Nemanjina, ni Andrićev venac, našli bismo se na najlogični­jem mestu - u Beogradu! Ta slika bi bila remek-delo. Beograd bi pokazao sebi da je svet. A svetu je inače svejedno.

Sročili su pismo s porukom koju ne ispisuju ni autori anonimnih pretećih pisama

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia