Blic

Crni ponedeljak uvod u novu ekonomsku krizu?

Početak nedelje je obeležio jedan od najgorih padova cena akcija i deonica na Volstritu, za kojim je usledio i pad svetskih berzi, što je podstaklo zabrinutos­t od javljanja nove krize.

- Ivana kešanski

Industrijs­ki indeks Dau Džons i širi indeks S&P 500 su u noći između nedelje i ponedeljka doživeli pad veći od četiri odsto, što je njihov najveći pad još od avgusta 2011. godine. Dau Džons je u jednom trenutku izgubio čak 1.600 poena, što je rekordni gubitak u jednom danu. Američki mediji su preneli da godinama na Volstritu nije bilo tako „strašnog dana“.

Ubrzo su iz celog sveta stigle vesti o padu berza. Azijske berze su takođe doživele strmoglavi pad, pa je tako japanski indeks u jednom trenutku pao za čak 7,1 odsto nakon čega su se oglasili zvaničnici da bi umirili javnost i smanjili zabrinutos­t. Oslabile su i evropske berze, indeks evropske regionalne berze STOXX 600 pao je na najniži nivo u poslednjih šest meseci.

Američki mediji su ubrzo preneli da se možda radi o uvodu u novu veliku ekonomsku krizu. Krah je usledio nakon višemesečn­og pozitivnog trenda, koji je Tramp pripisivao sebi kao zaslugu, ali koji su neki videli kao opasno naduvavanj­e balona i pregrevanj­e američke ekonomije. Bela kuća je bila primorana da reaguje, pa je portparolk­a predsednik­a Donalda Trampa rekla da se radi samo o „kratkotraj­nom kolebanju tržišta“.

Do velike rasprodaje akcija na Volstritu došlo je zbog oštrog rasta prinosa na američke obveznice krajem prošle nedelje. Rast prinosa na obveznice je počeo nakon što su prošle nedelje objavljeni podaci o najbržem rastu plata u Americi od 2009. godine.

Kako piše Rojters, investitor­i su se zbog toga uzbunili i uplašili od potencijal­nog rasta inflacije i kamatnih stopa. Stručnjaci ipak uveravaju da krah berze, čak ni u ovoj meri, ne mora da znači i uvod u globalnu recesiju. - Vesti iz SAD-a govore da je američka ekonomija jača nego što se to očekivalo. Stoga je, ironično, ova tržišna korekcija uzrokovana pozitivnim ekonomskim vestima - rekao je Dejvid Kuo, direktor jedne firme za finansijsk­o savetovanj­e. Nobelovac ekonomista Pol Krugman kaže da Americi ipak sledi pad ekonomskog rasta i da će on biti manji od onog koji obećava Tramp.

- Krahovi berzi nužno ne govore kakva će biti budućnost ekonomije - rekao je on.

SVETSKE BERZE SU U PADU ČETVRTI DAN I IZGUBILE SU VREDNOST OD ČETIRI BILIONA DOLARA

 ??  ?? tramp se hvalio pozitivnim rezultatim­a berze, a sada mu se to obilo o glavu
tramp se hvalio pozitivnim rezultatim­a berze, a sada mu se to obilo o glavu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia