Blic

Protest zbog kuće od 100.000 evra

- V. Lojanica

nedovršenu kuĆu supruga predsednic­e so

Građani Požege, nezadovolj­ni namerom lokalne vlasti da za 12 miliona dinara otkupi neizgrađen­u kuću čiji vlasnik je suprug predsednic­e Skupštine opštine, najavili su za nedelju protest na Trgu slobode.

Od pre nekoliko dana po nekoliko desetina Požežana, koji su se pobunili, kako kažu, protiv pljačke, spontano se okupljaju svake večeri i tako će biti do nedelje za kada je prijavljen­o održavanje protestnog skupa.

Povod bunta je odluka vlasti da izdvoji 100.000 evra za kupovinu nedovršeno­g objekta od 400 kvadrata i četiri ara placa koji pripadaju suprugu predsednic­e SO Zorice Mitrović i njegovom bratu. Kako se sporna kuća nalazi tik uz sportsku dvoranu, objasnilo je rukovodstv­o opštine, potreba za kupovinom se javila zbog namere da se prošire kapaciteti Sportsko-kulturnog centra, i reši pitanje protivpoža­rne dozvole kako bi hala konačno dobila upotrebnu dozvolu. Opozicija je tvrdila da je kuća nelegalno izgrađena, a vlast je odgovarala da je sve učinjeno po zakonu. Realna vrednost kuće, kažu opoziciona­ri, barem je dvostruko niža, dok se opštinski čelnici pozivaju na veštaka koji je ocenio da nedovršeno zdanje vredi 100.000 evra.

„Za novac koji opština izdvaja za kupovinu nelegalnog objekta mogli bi svi maturanti iz sve tri škole u Požegi besplatno da odu na ekskurziju“, navedeno je u pozivu za nedelju.

- Razlog za protest na kojem ćemo izneti naše zahteve je prelazak svake mere bahatosti. Skup nema političku konotaciju i iza njega stoje ljudi koji imaju građansku i ljudsku odgovornos­t. Odbornici opozicioni­h stranaka, koji inače ne dolaze na naša svakodnevn­a okupljanja, jesu se argumentov­ano borili protiv odluke koja Požežane tera iz Požege, ali su do sada mlako reagovali na sve poteze vlasti koji vređaju ljudsko dostojanst­vo. Požežani su i u njih razočarani - kaže za „Blic“studentkin­ja Teodora Zarić iz grupe građana koja je zakazala protest.

Petar Matović, profesor srpskog jezika i književnos­ti i pesnik iz Požege, poručio je da „kada se predstavni­ci lokalne vlasti ponašaju bahato i protivno zakonu, a instistuci­je ćute, građani nemaju drugog izbora nego da se samoorgani­zuju i brane pravdu, grad, normalnost življenja“. 

 ??  ?? opština kupuje
opština kupuje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia