Blic

Borovnica zahtevna i skupa, ali je zarada odlična

Zahvaljuju­ći stabilnoj ceni, sa normalnim prinosom prosečno mesečno po hektaru može da se zaradi oko 5.000 evra, ali uzgoj ove voćke nije ni jeftin ni jednostava­n.

- Aleksandar latas

Pre samo tri godine u Srbiji, koja ima odlične uslove za sadnju borovnice, bilo je manje od 200 hektara pod ovom voćkom, a danas se taj broj popeo na oko 900 hektara. Proizvodni bum je posledica stabilne cene, koja je već dve godine oko 720 dinara za kilogram, što privlači nove proizvođač­e, kako one koji o tome ne znaju ništa tako i dobar deo malinara, koji se zbog zasićenog tržišta i nesigurnog plasmana prebacuju na proizvodnj­u borovnica, kupina i ribizli.

Početna ulaganja nisu mala, u zavisnosti od zemljišta potrebno je od 30.000 do 50.000 evra po hektaru, pa mnogi počinju sa manjom površinom, pa i od samo nekoliko ari. Samo protivgrad­na mreža za jedan hektar, bez koje je veliki rizik ulaziti u posao proizvodnj­e borovnice, košta oko 17.000 evra.

Aleksandar Milić iz Mladenovca, koji je još 2007. godine među prvima počeo da uzgaja borovnicu u Srbiji, kaže da je minimalno ulaganje 50.000 evra po hektaru, a u taj broj nije uračunao cenu parcele i bušenja bunara.

- Kada smo mi počinjali, niko o tome nije znao ništa, pa su mnogi propali kod prvih grešaka. Danas se tehnologij­a ipak savladala. Poslednjih godina u svetu se odjednom pojavila tražnja za borovnicam­a i, jednostavn­o, na tržištu ih nema dovoljno. Ima još jedna zgodna stvar, borovnica u junu ima jedino kod nas i zato već godinama držimo visoku izvoznu cenu u tom mesecu. Već sledeći mesec kreće Poljska sa velikim proizvođač­ima i cena pada - rekao je Milić.

Uzgajanje borovnice se mnogo razlikuje od drugih voćaka. Jako je osetljiva na kvalitet vode, zemljišta i pripremu terena. Zahteva konstantnu pažnju, podizanje bankova, odnosno malih bregova, navodnjava­nje i, pre svega, nabavku kvalitetni­h sadnica. Prva zarada očekuje se nakon tri godine. Ako se sve uradi kako treba, po jednom hektaru prosečno može da se dobije 15-16 tona borovnice. Ako se desi i lošija godina, pa bude devet tona, to je opet 50.000 evra zarade po hektaru. Kada se odbiju ulaganja, jednoj porodici u proseku ostane više od 2.000 evra mesečno.

Milić, međutim, dodaje da su se zbog dobre zarade u priču sa borovnicom brzo uključili preprodavc­i i mešetari, od onih koji prodaju sadnice i tvrde da tu nema šta puno da se ulaže, do onih koji ulažu velike pare u preprodaju. No, sa sigurnim plasmanom proizvođač­e to ne treba da brine. Upravo zbog toga, kupac Aleksanada Milić iz Holandije, koji otkupljuje sve što ovaj Mladenovča­nin proizvede, otvara firmu u Srbiji, što će omogućiti većem broju voćara da stignu do direktne prodaje.

 ??  ?? ova voĆka je izuzetno osetljiva na kvalitet vode, zemlje i pripremu terena
ova voĆka je izuzetno osetljiva na kvalitet vode, zemlje i pripremu terena
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia