Blic

Srbija u EU 2025? To je podstrek, ali ne tačan rok

Vladavina prava, bezbednost, ekonomski razvoj, povezanost, digitaliza­cija i pomirenje među narodima: ovih šest oblasti predstavlj­aće ključne sfere u kojima EU očekuje napredak zapadnoevr­opskih država u procesu pridruženj­a Uniji

- MIHAILO JOVIĆEVIĆ

Evropa i Zapadni Balkan dele iste vrednosti, izazove i zajedničku budućnost: to je ključna politička poruka juče usvojene strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan, rekla je na konferenci­ji nakon usvajanje dokumenta Federika Mogerini, visoka predstavni­ca EU za spoljnu politiku i bezbednost. Ona je naglasila da je Unija videla mnogo reforme u regionu u prethodnoj godini, a balkanski narodi su doneli jasnu odluku da budu deo Unije.

- I danas im kažemo: i mi smo doneli istu odluku. Ne želim da se za pet ili 10 godina osvrnem i kažem da smo propustili ovu priliku - rekla je Mogerini.

Komesar za proširenje Johanes Han govorio je detaljnije o strategiji, koja osim političkih poruka sadrži i šest konkretnih inicijativ­a u 57 konkretnih akcija od 2018. do 2020. godine, usmerenih na rešavanje problema u šest ključnih sfera: vladavini prava, bezbednost­i, ekonomskom razvoju, povezanost­i, digitaliza­ciji i pomirenju.

Govoreći o famoznoj 2025. godini u kojoj se očekuje pristupanj­e Srbije i Crne Gore EU, Han je rekao da je datum perspektiv­a, a ne rok.

- Moguće je da će neke od zemalja tada biti primljene. To jako ambiciozno, ali je moguće. Ipak, EU neće pristati da primi novu članicu koja nije rešila unutrašnje probleme i konflikte sa susedima. Nema omekšavanj­a uslova, ali očekujemo da će ovaj datum predstavlj­ati pozitivan pritisak na političare u regionu. Iz ugla EU moramo da shvatimo: ili ćemo izvoziti stabilnost, ili ćemo uvoziti nestabilno­st rekao je Han.

Šta se konkretno navodi u pomenutoj strategiji? “Šest partnera iz zapadnog Balkana” ili “WB6” (Zapadnobal­kanska šestorka), kako se nazivaju u dokumentu, pozivaju se da reše bilateraln­e granične sporove, iskorene organizova­ni kriminal i korupciju, pogotovo onu političku, te ostvare regionalnu saradnju i pomirenje nakon ratova devedeseti­h. Strategija jasno poziva sve države koje žele u EU da reše sporove sa susedima, uključujuć­i granična

pitanja jer EU “ne želi da uvozi te probleme”. Takođe, strategija nalaže da se više poradi na rešavanju sudbina nestalih tokom ratova, kao i na prevladava­nju razlika iz prošlosti i lečenju posledica rata.

- Još je potrebno vreme da se izleče rane iz devedeseti­h. Ali nakon 25 godina, vreme je da se rešavaju otvorena pitanja s novom energijom. Sve države nedvosmisl­eno moraju da se obavežu, rečima i delima, da će prevladati nasleđe prošlosti pomirenjem - navodi se u strategiji. To, konkretno, znači da će EK tražiti napredak u procesuira­nju

ratnih zločina, depolitiza­ciji sudstva, odustajanj­u od netranspar­entnih javnih konkursa, poštovanje slobode medija.

Što se Srbije konkretno tiče, jedan problem je “univerzala­n” i tiče se poteškoća sa poglavljem 23, dok je drugi bolno ličan i staje u jednu reč - Kosovo. Srbija, naime, u 2019. godini mora ispuniti 50 prelaznih merila u pomenutom poglavlju koje se bavi pravosuđem i temeljnim ljudskim pravima. Tek kada ih ispuni, EU će postaviti merila za zatvaranje tog poglavlja, koje je inače predviđeno da se desi na samom kraju pristupnih pregovora

(najkasnije dve godine pre prijema u članstvo, dakle, do 2023. godine).

Što se tiče kosovskog problema, kao što je tokom ove i prošle godine više puta naglašeno, Srbija u EU neće moći pre nego što potpiše pravno obavezujuć­i sporazum sa Prištinom.

- Bez sveobuhvat­ne normalizac­ije odnosa između Beograda i Prištine putem dijaloga koji olakšava EU, ne može biti trajne stabilnost­i u regionu. Obavezujuć­i sporazum hitan je i ključan da bi i Srbija i Kosovo mogli da napreduju na njihovom evropskom putu - piše u strategiji.

 ??  ?? mogerini: „da se za pet ili deset godina ne osvrnemo na ovaj trenutak i kažemo da smo propustili priliku“
mogerini: „da se za pet ili deset godina ne osvrnemo na ovaj trenutak i kažemo da smo propustili priliku“
 ??  ?? han: „zapadni balkan može postati deo evropske unije . godine: to je jako ambiciozan plan, ali je moguĆ“
han: „zapadni balkan može postati deo evropske unije . godine: to je jako ambiciozan plan, ali je moguĆ“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia