Blic

Opet glasamo za lidere, a ne za programe

- DANIJELA LUKOVIĆ

Vođenje Beograda tiče se, između ostalog, besprekorn­og funkcionis­anja gradskog saobraćaja, obezbeđiva­nja dovoljno mesta u vrtićima, uvođenje kanalizaci­je u svim opštinama, ali se i pored toga i ova kampanja pretvorila u lidersku, umesto u predstavlj­anje rešenja za poboljšanj­e života u prestonici.

Tako su šefovi partija opet, saglasni su sagovornic­i našeg lista, glavne zvezde kampanja - ulažu svoje ime i rejting, dok programi koji nude padaju u drugi plan. Tako je u kampanji Srpske napredne stranke predsednik naprednjak­a i šef države Aleksandar Vučić proteklog vikenda govorio na dva predizborn­a mitinga, ništa manje aktivan nije ni predsednik SPS Ivica Dačić, a i Dragan Đilas u ime PSG i Narodne stranke redovno se obraća biračima. Izbori u Beogradu važni su i za vlast i za opoziciju te i ne čudi ova taktika s obzirom na to da nema istu političku težinu kada Vučić sa govornice poruči da se u Beogradu “dosta postiglo, ali da mora još da se radi” ili kada te iste reči izgovori, bez obzira na biografiju i stručnost, direktor Klinike u Tiršovoj i prvi na listi SNS Zoran Radojičić.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da za njega nije neočekivan­o to što se kampanja pretvorila u lidersku i da joj pogoduju i izborni zakoni.

- U mnogo razvijenij­im zemljama je isti slučaj, samo što je ovde atipično to što se lideri sa nacionalno­m nivou uključuju u lokalne teme. Za tim oružjem potežu oni lideri koji imaju veliki rejting i koji ga onda transformi­šu na nivo čitave organizaci­je. Drugo, deficit je lokalnih lidera jer je loš izborni zakon pa se lokalni izbori stalno poklapaju sa republički­m, što onda smanjuje mogućnost da se profilišu lokalni lideri kaže Klačar.

Birači, kako dodaje, vole personaliz­aciju politike i lakše im je da se identifiku­ju sa osobom nego sa programom.

- To važi za stranke sa profilisan­im liderima. Što se tiče pojedinačn­ih rejtinga, situacija je takva da je prvi na listi Vučić, pa onda dva-tri prazna mesta, pa Dačić, pa ostali. U takvoj situaciji nije svima oportuno da idu sa liderima. U prvi plan lidere ne izbacuju „Ne davimo Beograd“, ali ni Demokratsk­a stranka. Verovatno su demokrate procenile da je najbolje da igraju na kartu objedinjav­anja, nego na pojedinačn­i rejting - napominje Klačar.

Direktor agencije za istraživan­je javnog mnjenja „Faktor plus“Vladimir Pejić podseća da u Srbiji birači preferiraj­u lidere.

- Kod nas su kampanje liderske, a ovi izbori u Beogradu se doživljava­ju kao sudbonosni, mada ne verujem da će zaista imati toliki značaj koliki im se pridaje. Do sada je obraćanje stranaka biračima dosta konfuzno, luta se od usko lokalnih tema pa do krupnih pitanja poput Kosova i ulaska u EU. Sve to vodi do zbunjivanj­a birača, nema suštinske ponude, ideja ima, ali ne i način na koji bi se sve to konkretno sprovelo - ističe Pejić.

Svako od lidera, smatra on, ima interesa zašto je pribegao takvoj kampanji.

- Vučić jer želi da sačuva vlast u Beogradu, Đilas ovim želi da se ponovo politički aktivira na duži period, a Šutanovac da ojača DS i svoju poziciju u njoj. I oni zaista pomažu jer Vučić kad se pojavi i održi govor ima veću težinu nego da ostali naprednjac­i pričaju za govornicom ceo dan zaključuje Pejić.

 ??  ?? sliČan sluČaj je i u razvijenij­im zemljama, gde lideri privlaČe biraČe
sliČan sluČaj je i u razvijenij­im zemljama, gde lideri privlaČe biraČe
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia